Ziua Americii si 100 de ani de relatii de prietenie romano-americana sarbatorite la Cluj-Napoca

Ziua Americii a fost sarbatorita la Cluj-Napoca duminica. Evenimentul a coincis anul acesta cu aniversarea a 100 de ani de relatii de prietenie romano-americana.

Pentru prima data, dupa 1918, s-a sarbatorit Ziua Americii si in afara Bucurestiului, la Cluj-Napoca. America are marele merit istoric de fi construit modelul guvernarii democratice, model care a inspirat si inspira popoare de pe toate continentele.

De asemenea, la un secol de la Marea Unire, parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii a fost marcat la Cluj-Napoca vineri, 6 iulie 2018, prin celebrarea a 100 de ani de relatii de prietenie romano-americana. Evenimentul s-a desfasurat la cladirea Casino din Parcul Central al municipiului, in prezenta Excelentei Sale dl. Hans Klemm, Ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania si a reprezentantilor comunitatii clujene din variate domenii, precum sectorul academic, cultural, de business sau administrativ. Alaturi de Ambasadorul SUA, au luat cuvantul in deschiderea evenimentului presedintele Academiei Romane, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop si dl. Ioan Aurel Chereches, prefect de Cluj .

Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana reprezinta pilonii de securitate nationala care ne ofera cele mai inalte garantii de securitate pe care le-a avut Romania in intreaga ei istorie. Acest lucru inseamna in primul rand sa ne respectam valorile in care credem, democratie, libertate, stat de drept si, de asemenea, sa ne respectam angajamentele comune. Valorile pe care sunt construite societatile noastre sunt principalele parghii prin care relatia dintre cele doua state s-a consolidat de-a lungul timpului. In acest context, subliniez inca o data importanta mentinerii si consolidarii parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, precum si extinderea relatiilor economice, culturale si academice dintre tarile noastre”, a precizat primarul Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *