Zona euro s-ar putea confrunta cu prima recesiune post-pandemie

Zona euro s-ar confrunta cu prima recesiune produsa dupa criza pandemiei, conform estimarilor analistilor. Este provocata de scaderea activitatilor economice in ultimul trimestru al anului.

Analistii se asteapta la o scadere economica de 0,1% in perioada octombrie-decembrie. Cifra reprezinta o revizuire in scadere a proiectiei anterioare, care indica stagnare economica in zona euro. Anterior, datele oficiale au confirmat scadere economica de 0,1% in trimestrul al treilea. La inceputul anului 2024 este asteptata o relansare foarte usoara a economiei zonei euro.

Principalul punct de vulnerabilitate il reprezinta economia Germaniei, cea mai mare din Europa. Aceasta depune eforturi pentru depasirea problemelor din sectorul productiei. Germania ar urma sa aiba o scadere economica de 0,2% in trimestrul al patrulea. Peste declinul de 0,1% prefigurat initial. Germania este afectata de o criza bugetara si de reducerea cererii pe pietele globale.

Comisia Europeana considera insa ca zona euro ar urma sa revina la crestere economica in ultimul trimestru al anului. Revenirea ar interveni pe fondul scaderii inflatiei si consolidarii pietei muncii.

Datele Oficiului pentru Statistica al Uniunii Europene (Eurostat) atribuie fragilitatea recenta din zona euro modificarii stocurilor de marfa, desi consumul privat ramane puternic. Dar, potrivit analistilor, o problema majora o reprezinta reducerea productiei industriale. Acolo, lucrurile stau cu adevarat prost. Impactul dezvoltarii industriale a Chinei este puternic resimtit in Europa, unde firmele industriale dispar treptat.

Aceasta noua recesiune va afecta si Romania, confruntat de dubla problema a crizei bugetare si inflatiei. Totul pe fondul unui an viitor electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *