Ce sunt dronele kamikaze iraniene Shahed 136

Rusia a cumparat de la Iran mii de drone. Printre acestea se numara si modele kamikaze, care au fost folosite recent in atacurile asupra porturilor Ucrainei. Resturile unei astfel de drone rusesti au ajuns in Romania.

Modelele respective se numesc Shahed 136 („Shahed” inseamna „martir” in persana) si sunt de unica folosinta. Acestea sunt echivalentul dronelor americane Switchblade, folosite de ucraineni.

Vehiculele, produse in Iran de compania HESA, sunt mai degraba rachete de croaziera decat aeronave. Inainte de a fi trimise impotriva unei tinte, dronele pot sta mai multe ore in aer. Shahed 136 este propulsata de o elice. De obicei sunt lansate mai multe unitati deodata (minim cinci) pentru a fi mai greu de oprit atacul.

Tehnologia folosita de aceste drone nu este foarte avansata. Multe dintre ele sunt echipate cu sisteme GPS care pot fi gasite inclusiv pe platforma Alibaba.

Ca orice drona, si aceasta este greu de interceptat de sistemele anti-aeriene conventionale. Totusi, Ucraina a primit de la Germania sisteme IRIS-T SLM, eficiente impotriva acestor amenintari. Insa Kievul nu are suficiente platforme pentru a proteja toate obiectivele sale importante. In afara de Ucraina, modelul Shahed 136 a mai fost folosit in razboiul civil care are loc in Yemen.

Shahed 136 – caracteristici principale: Greutate: 200 kg; Lungime: 3,5 metri; Anvergura aripi: 2,5 metri; Greutatea explozibilului transportat: 40 kg; Motor: cu ardere interna; Viteza maxima: 185 km/h.

Fabricarea unei model de drona kamikaze Shahed 136 iranian costa aproximativ 20.000 de dolari. Doborarea acesteia costa intre 140.000 si 500.000 de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *