ANI: Steluta Cataniciu acces interzis in viitorul parlament

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a publicat o lista cu persoanele care „beneficiaza” de asemenea baraj pus de lege in calea eventualei lor intentii de a candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Cataniciu are o decizie de conflict de interese din partea ANI, confirmata, prin sentinta definitiva, de instanta de judecata, pentru un vot dat in perioada in care era consilier local.

Cataniciu neaga in continuare realitatea si sustine ca nu are o asemenea interdictie si chiar ameninta ANI cu represalii, in cazul in care numele sau nu va fi scos de pe lista persoanelor cu interdictie la candidatura, publicata pe site-ul institutiei, respectiv plangere penala la DNA Bucuresti.

Potrivit ANI, in calitate de consilier local, Cataniciu a participat la sedinta deliberativului din 7 aprilie 2009 in care a fost prelungit contractul de asociere pentru un spatiu, pentru societatea Cooperativa Mestesugareasca Foto Optica din Cluj-Napoca. Dupa ce HCL a fost adoptata, Cataniciu a incheiat cu firma un contract de asistenta juridica privind reprezentarea in instanta a intereselor societații in litigiul avut cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca. Pentru contractele incheiate, Cataniciu a incasat suma de 8.000 Lei. Parți in litigiu au fost Societatea Cooperativa Mestesugareasca Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca si Comisia de vanzare a spatiilor comerciale si de prestiri servicii din cadrul Primariei.

ANI mai arata in comunicatul de presa ca intre 27 iunie 2008 si 4 noiembrie 2008 Cataniciu a fost membru al Comisiei de vanzare a spatiilor comerciale si de prestari servicii, comisie aflata in subordinea Primariei. „Cataniciu Steluta Gustica, deși avea un interes patrimonial personal in problema supusa dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare si adoptare a Hotararii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spatiu cu alta destinatie a Societatii Cooperativ Mestesugareasca Foto Optica din Cluj-Napoca”, se spunea in documentul mentionat.

Pe lista ANI cu persoane care nu pot candida in 11 decembrie apar si deputatii Mate Andras Levente (UDMR) si Ioan Moldovan (ALDE), care si-au anuntat deja intentia de a nu mai lua parte la noul proces electoral. Mate, care are si o condamnare definitiva la jumatate de an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, deoarece si-a angajat sotia la cabinetul parlamentar, si-a anuntat chiar retragerea din politica. Moldovan este in curs de a-si pierde si actualul mandat de deputat pentru incompatibilitate, deoarece a detinut concomitent atat functia de deputat, cat si pe cea de administrator la o firma particulara.

ANI a remis lista persoanelor cu interdictie de a mai ocupa functii eligibile atat Biroului Electoral Central (BEC) cat si Autoritatii Electorale Permanente (AEP). Cu toate acestea, Cataniciu nu poate fi impiedicata sa candideze, deoarece legea nu impune o interdictie in a candida, deoarece ar incalca dreptul constitutional de a alege si a fi ales, ci interzice ocuparea unei functii alese pentru o perioada de trei ani. Totusi, in ipoteza in care Cataniciu ar fi aleasa, dupa validarea mandatului, ANI ar putea solicita anularea acestuia, existand chiar un precedent, recent, agentia solicitand si obtinand anularea mandatelor unor consilieri locali alesi in 5 iunie, dar aflati intr-o situatie similara cu cea a Stelutei Cataniciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *