CEDO: judecatorii romani pot fi trasi la raspundere penala pentru un rationament de rea-credinta
La 15 aprilie 2025, in cauza Badescu si altii contra Romaniei, CEDO a stabilit ca nu a avut loc o incalcare a art. 7 din Conventie.
Este vorba despre trei judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti, condamnate in Romania pentru abuz in serviciu. Condamnarea a avut loc pentru ca pronuntasera cu rea-credinta o decizie care a anulat o condamnare definitiva anterioara. Ele au admis vadit nelegal o contestatie a lui Dinel Staicu, fostul sef SIF Oltenia, condamnat la 7 ani inchisoare in dosarul de devalizare a Bancii Internationale a Religiilor.
A fost cea mai mare mita ceruta in justitie – 1,2 milioane euro, din care s-au primit cash 630.000 euro. Judecatoarea Cirstoiu a luat o condamnare de 7 ani, iar judecatoarele Piciarca si Badescu au luat 4 ani 4 luni.
CEDO a retinut ca, intr-adevar, judecatorii sunt independenti si nu raspund pentru simpla interpretare a legii. Insa, in cauza de fata, ele au fost condamnate nu pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti in sine, ci pentru ca au adoptat o anumita conduita anterior pronuntarii acestei hotarari, dupa care au construit, cu intentie, un rationament juridic contrar legii pentru a justifica o solutie preconceputa. Astfel, ele au alterat faptele pentru a face posibila aplicarea principiului ne bis in idem. Acesta impiedica reluarea unei judecati pentru cineva condamnat definitiv, cazurile in care acest lucru e posibil fiind exceptionale.
Inainte de dosarul penal facut de DNA a existat un dosar disciplinar, ajuns la CSM. CSM a refuzat sa le condamne. Cum se zice, o mana spala pe alta.