Economia mondiala a intrat in “declin sincronizat”
Economia globala a intrat intr-un “declin sincronizat” care probabil va fi dificil de redresat in 2019, conform unei evaluari elaborate de Institutul Brookings si de cotidianul Financial Times.
Potrivit evaluarii realizate de Institutul Brookings si de Financial Times, economia globala a intrat intr-un “declin sincronizat”, in conditiile deteriorarii continue a indicilor de perceptie si a datelor financiare incepand din toamna anului 2018. Situatia sugereaza erodarea ritmului de crestere economica la nivel mondial si necesitatea aplicarii unor noi forme de stimulare economica. Acestea sunt concluziile editorialistului Chris Giles, intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times.
Inrautatirea perspectivelor a generat avertismente din partea directorului Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, precum si din partea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Ei au semnalat ca vor fi reduceri ale cifrelor in prognozele de crestere economica.
Concluziile intervin in contextul indicatorilor econonomici dezolanti, care in ultimele sase luni au aratat situatii similare in Statele Unite, China si Europa.
Profesorul Eswar Prasad, de la Institutul Brookings, afirma ca diminuarea cresterii economice nu indica inca intrarea in recesiune globala. Insa ritmul tuturor segmentelor economiei internationale a incetinit.
Explicatia acestui „declin sincronizat”
Indicele Brookings-FT privind Relansarea Economica Globala (Tiger) compara indicatorii activitatilor reale, ai pietelor financiare si ai increderii investitorilor cu mediile istorice ale economiei globale si tarilor. Cifrele au scazut semnificativ la sfarsitul anului trecut si sunt la cel mai mic nivel atat in economiile avansate, cat si in cele emergente incepand din 2016, anul cu cele mai scazute performante economice de la criza financiara. Activitatea economica reala s-a diminuat, in conditiile in care tari precum Italia au intrat in recesiune. Germania a evitat cu greu aceasta situatie, iar economia Statelor Unite reduce ritmul de crestere pe fondul relaxarii fiscale.
Increderea investitorilor se mentine in economiile avansate, dar a scazut in cele emergente, datorita temerilor ca anii de crestere economica rapida din China se apropie de final. Situatia este dezolanta si in Europa, constata profesorul Eswar Prasad. Singura exceptie este India, care a introdus masuri de stimulare fiscala si monetara inaintea alegerilor generale.
O problema internationala majora este tergiversarea semnarii unui acord comercial intre Statele Unite si China.
“Tensiunile comerciale si incertitudinea generata de acestea probabil vor lasa urme de lunga durata asupra economiei mondiale. Incertitudinea submineaza increderea mediilor de afacerilor si afecteaza investitiile private, cu implicatii pe termen lung asupra cresterii productivitatii”, subliniaza profesorul Prasad.