Transportul public clujean este cel mai scump din Romania

Municipiul Cluj-Napoca are cel mai scump bilet lunar pentru transportul public din tara noastra, calculat la 138 de lei. Din 10 orase, locul 1 pentru cel mai scump bilet de transport ii revine Clujului, conform analistilor de la Picodi. Pe locul 2 in clasament se afla Constanta, unde pretul biletului ajunge la 125 de lei pe luna. Iar locul 3 este ocupat de Ploiesti, cu pretul de 122 de lei.

Un caz interesant il reprezinta Bucurestiul, unde pretul biletului lunar este reprezentat de suma biletelor lunare pentru transportul cu tramvaiul, troleibuzul si metroul. Desi in capitala Romaniei nu se poate achizitiona un bilet lunar, care sa permita calatorii nelimitate cu toate mijloacele de transport in comun, Bucurestiul se afla abia pe locul 4 in topul oraselor romanesti cu cele mai scumpe bilete. Cel mai ieftin bilet il au locuitorii din Oradea si Craiova, cu preturile de 80 lei, respectiv 65 lei.

Echipa Picodi a decis sa verifice preturile biletelor transporturilor in comun din marile orase ale lumii si sa-l compare cu salariul mediu pe economie. Pentru acest bilant au luat in considerare preturile biletelor lunare, care asigura un numar nelimitat de calatorii, cu toate mijloacele de transport in comun. Dupa conversia tuturor preturilor in euro, s-a ajuns la concluzia ca, cel mai mare pret pentru bilet il platesc locuitorii Londrei (237 euro), dupa care urmeaza Dublin (195 euro) si New York (116 euro).

Cu toate acestea, daca s-ar compara aceste preturi cu castigurile medii din fiecare oras in parte, cel mai mare oras din SUA s-ar afla in partea mai favorabila a clasamentului. Pe locul 33 din cele 39 de orase incluse. Asta inseamna ca un cetatean din New York, poate cumpara un bilet lunar de metrou si autobuz cu doar 2,4% din salariul sau net.

Locuitori din Bucuresti pot spune ca nu stau prea bine la acest capitol, situandu-se undeva in prima jumatate a clasamentului. Pretul unui bilet lunar, pentru metrou si alte mijloace de transport in comun este de 120 lei si reprezinta 3,72% din salariul mediu pe economie.

Situatia in lume

Acest lucru plaseaza capitala Romaniei pe locul 13 in clasament. Taxe mai mari pentru transportul in comun il platesc locuitorii din Budapesta, Amsterdam, Istanbul si Sao Paulo.

Cel mai accesibil transport public, pret, poate fi considerat a fi cel din Zurich si Praga. Locuitorii acestor orase pot folosi mijloacele de transport in comun pentru mai putin de 2% din salariul mediu pe economie (1,37%, respectiv 1,84%). Iar in Luxemburg si in Tallinn, transportul in comun este gratuit din 2013.

In studiu au fost luate in considerare preturile biletelor pentru o singura calatorie, cat si preturile biletelor lunare, in conformitate cu listele de preturi curente ale companiilor responsabile cu transportul public din martie 2020.

2 thoughts on “Transportul public clujean este cel mai scump din Romania

 • 18 martie 2020 la 12:08
  Permalink

  Da, dar nu faceti comparatie intre transportul in comun clujean si cel din alte orase caci nu se compara. Ca in cluj nu mai e nicaieri

  Răspunde
 • 18 martie 2020 la 12:32
  Permalink

  Comparatiile acestea sunt in mod sigur facute doar teoretic nu si practic! Si daca ne uitam atent si verificam practic direct autobazele unde sunt parcate autobuz,troleibuz si tranvaiele de la Cluj fata de restul din tara vedem clar ca suntem singuri care avem zeci de autobus-e full electrice si peste 70% din restul mijloacelor noi! Atunci descoperim ca suntem cei mai ieftini privind clasa si se vede clar abonamentul lunar pe toate liniile la noi pe 3 tipuri diferite de transport (Autobuz,Trolebuz,Trainvai)difera fata de Constanta care cu 13 lei mai putini are abonament lunar pe un singur tip de mijloc de transport (Autobuz),si pe o suprafata mult mai mica! Deci un studiu facut din pix si prostesc menit sa creeze divergente stupide! Asta ca sa nu mai zic ca Ploiestiul este de 3 ori mai mic ca suprafata ca si Clujul si ca pret bilet unic este acelasi 2.5 pentru distante mult mai mici decat la Cluj! Plus abonamentul lunar este cu 16 lei mai ieftin,de aici deducem ca e mult mai scump trasportul in Ploiesti fata de Cluj. Deci sincer si cu siguranta un studiu facut fara a verifica toate aspectele! Clujul este si va fii mereu cu multe clase peste la transportul in comun fata de toate celelalte judete! Si in loc sa faceti studii stupide mai bine copiati unele implementari pe care Clujul le-a facut si sa le implementati si in restul oraselor! Ca sunt unele la care iarna nici macar nu le pornesc Autobuzele de bune ce sunt! Inchei cu un citat pentru toti cei ce fac stiri asa doar sa le faca!
  „If you don’t watch the news you are uninformed; if you do watch the news you are misinformed.”
  „Daca nu te uiti la stiri esti neinformat,daca te uiti esti dezinformat!”

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *