Jocuri educationale computerizate, carti si reviste electronice dedicate copiilor cu dizabilitati auditive

Liceul clujean pentru Deficienti de Auz a participat recent, in calitate de partener, la prima intalnire transnationala ce a avut loc in cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+, actiunea K201, “OPEN-SIGN, socio-educational e-magazine for European deaf children”. Urmand a se derula in perioada octombrie 2017 – ianuarie 2020, aceasta initiativa are printre principalele obiective conceperea primei reviste electronice dedicate copiilor cu dizabilitati auditive, scopul fiind acela de a imbunatati educatia, accesul, participarea si performanta acestora in cadrul sistemului de invatamant.

Totodata, se doreste utilizarea potentialului interactiv al internetului si al cartii electronice pentru a oferi un continut fara precedent pentru copiii cu dizabilitati auditive, impreuna cu fise educative care pot fi utilizate de catre profesori si membri ai familiei. In acelasi timp, un alt obiectiv urmarit este acela de a incuraja copilul cu dizabilitate auditiva in vederea imbunatatirii cunostintelor si a dobandirii mijloacelor necesare pentru a comunica cu cei din jur, inclusiv cu familia.

In ceea ce priveste rezultatele concrete vizate prin intermediul proiectului, acestea se refera la crearea platformei care sa cuprinda produsele acestuia, respectiv la elaborarea unor carti electronice (e-books) si a unui template care sa permita profesorilor sa isi creeze propriile carti electronice. Totodata, vor fi realizate jocuri educationale computerizate,  materiale video in limbajul mimico-gestual care vor prezenta anumite tematici din programa scolara, activitati video manuale, precum si fise de lucru educationale.

Este o initiativa excelenta pentru ca are rolul de a pune in slujba educarii copiilor cu deficienta auditiva o serie de instrumente si metode fervent utilizate in invatamantul de masa. E mai mult decat necesar ca noile tehnologii, internetul, cartile electronice si jocurile pe calculator sa aiba un numar cat mai mare de aplicatii utile, inclusiv in invatamantul special”, ne-a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Pentru reusita acestui proiect ce doreste sa vina in intampinarea nevoilor copiilor, ale cadrelor didactice si parintilor in ceea ce priveste utilizarea resurselor educationale adecvate dizabilitatii auditive isi dau concursul o serie de parteneri, institutii publice si entitati private din cinci tari europene: Les Apprimeurs, Paris – Franta in calitate de coordonator, Media’Pi, Rosny sous bois-Franta, Signfuse, Antwerpen-Belgia, Yomma Schafer & Sequeira Gerardo Gbr, Berlin – Germania, Istituto dei Sordi di Torino, Pianezza -Italia si Liceul Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz Cluj-Napoca, institutie de invatamant ce functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj.

Grupul tinta al proiectului este format din elevii cu dizabilitate auditiva cu varste  cuprinse intre 7 si 13 ani, parinti care au copii cu dizabilitate auditiva, precum si cadre didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *