O brigada a Armatei Romane se va subordona Germaniei in NATO

Romania va contribui cu Brigada 81 Mecanizata din Bistrita la corpul de armata aflat sub comanda Germaniei, in cadrul Gruparii de tip Natiune Cadru, din NATO. La aceasta unitate sub comanda germana se va alatura si o brigada din Cehia, intreg ansamblul urmand sa faca parte din Divizia de Forte de Reactie Rapida a NATO. Intelegerea a fost semnata de Romania cu Germania si Cehia la ministeriala NATO de la Bruxelles, care se desfasoara miercuri si joi. In timpul acestei reuniuni, ministrul Apararii Gabriel Les s-a intalnit si cu omologul sau polonez, discutand despre contributia reciproca a Romaniei si Poloniei la brigazile multinationale NATO de pe teritoriile lor.

Ministrii Apararii din Romania, Germania si Cehia au semnat la Bruxelles o intelegere de colaborare in cadrul unei Grupari de tip Natiune Cadru, concept dezvoltat la nivelul NATO incepand cu 2013, chiar de Germania. Practic, Germania va comanda un corp de armata in cadrul NATO, din care vor face parte o brigada din Romania, una din Cehia si una din Germania, ansamblul urmand sa contribuie la Divizia Fortelor de Reactie Rapida a NATO.

Romania va contribui cu Brigada 81 Mecanizata Bistrita, Cehia cu Brigada a 4-a de Reactie Rapida, iar Germania cu Divizia a 10-a Blindate.

„Sub Conceptul de Natiune Cadru al NATO, armate mai mici isi pot integra capabilitatile intr-o structura organizationala pusa la dispozitie de o natiune-cadru”, arata NATO.

„Cu aceste doua angajamente, Cehia si Romania au fost de acord sa contribuie cu cate o brigada la o divizie multinationala condusa de Germania”, a explicat Camille Grand, adjunctul secretarului general al NATO pentru Investitii in Aparare, arata un comunicat de presa al NATO.

Cele trei unitati care vor colabora in acest corp de armata vor incepe treaba prin antrenamente si exercitii comune.

„Ministrul roman al apararii, Gabriel Les, a semnat, impreuna cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intentie prin care a fost formalizata afilierea unitatilor cu care Romania contribuie la Corpul de Armata ce urmeaza sa fie generat in cadrul Gruparii de tip Natiune Cadru, coordonata de Germania”, a informat si Ministerul Apararii Nationale.

Germania are o contributie mult mai mica la divizia multinationala a NATO din Romania, care va fi gazduita la Craiova, germanii urmand sa trimita doar cativa ofiteri de stat major.

La reuniunea ministrilor Apararii din statele NATO, desfasurata la Bruxelles intre 15 si 16 februarie, ministrul Apararii Gabriel Les s-a intalnit si cu omolougul sau din Polonia, Antoni Macierewicz, cei doi discutand despre contributia reciproca a Poloniei si Romaniei la diviziile multinationale ale NATO amplasate pe teritoriile celor doua tari.

„A fost convenita intensificarea contactelor la nivel militar pentru transpunerea eficienta in practica a angajamentelor de participare reciproca la structurile aliate gazduite de Romania si Polonia, constand in subunitati militare si ofiteri de stat major”, arata MApN, intr-un comunicat de presa.

Polonia a reconfirmat ca in 2018 va trimite aeronave pentru a participa la misiunile de politie aeriana din cadrul NATO si la exercitii cu Fortele Aeriene Romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *