UE refuza sa ajute Romania in criza pestei porcine

UE nu va acorda ajutor Romaniei in criza pestei porcine si refuza sa activeze rezerva de criza

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, sustine ca schema europeana de ajutor de criza nu poate fi accesata de fermierii romani afectati de pesta porcina africana. Aceasta deoarece rezerva reprezinta o „masura de ultim resort”.

Desi inteleg situatia dificila a crescatorilor de porcine din zonele afectate direct de boala, este imperios ca, intai de toate, Romania sa ia toate masurile necesare pentru a tine epidemia sub control, cu precadere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislatia privind sanatatea animalelor, in special in Directiva Consiliului 2002/60/EC. In plus, raspunsul Romaniei la situatia epidemiologica in legatura cu Pesta Porcina Africana ar trebui sa fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcina Africana. Masurile implementate de Romania pentru monitorizarea si eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja sustinute financiar de UE inca din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finantarea de urgenta, in baza dispozitiilor Regulamentului 652/2014”, a scris comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, intr-o scrisoare transmisa pe 14 august unui europarlamentar roman.

Romania este trimisa sa se ajute singura

Phil Hogan a adaugat, potrivit sursei citate, ca Romania are posibilitatea de a apela, mai intai, la propriile ajutoare de stat.

In timp ce este de o importanta deosebita ca cerintele de monitorizare si biosecuritate sa fie respectate si raspandirea bolii limitata, autoritatile romane trebuie, de asemenea, sa reflecteze la posibilitatile de finantare din cadrul programului pentru dezvoltare rurala pentru a dezvolta masuri sustenabile, de lunga durata pentru imbunatatirea biosecuritatii in exploatatiile de porcine din Romania. In acelasi timp, doresc sa amintesc posibilitatea pe care autoritatile tarii dumneavoastra o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea si eradicarea Pestei Porcine Africane”, se mai arata in scrisoarea oficialului european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *