Primaria Cluj-Napoca a fost sanctionata de CNCD

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sanctionat Municipiul Cluj-Napoca pentru prevederi ale unei Hotarari de Consiliu Local. Prevederile dezavantajeaza persoanele fara posibilitati financiare, aflate in saracie, limitandu-li-se accesul in mijloacele de transport public. 

Sesizarea la CNCD a fost facuta de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ).

Iata comunicatul CNCD:

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in urma sesizarii de catre CRJ, a sanctionat Municipiul Cluj-Napoca pentru prevederi ale unei Hotarari de Consiliu Local care dezavantajeaza persoanele fara posibilitati financiare, aflate in saracie, limitandu-li-se accesul in mijloacele de transport public. CNCD a retinut savarsirea faptei de discriminare potrivit art. 2 alin. (3), art. 10 lit. h) si g) si art. 15 din OG 137/2000 prin Hotararea nr. 541 din 07 septembrie 2022, sanctionand cu avertisment UAT Municipiul Cluj-Napoca, prin primar in functie.

Prin prevederile sesizate, calatorii sunt obligati sa aiba o tinuta vestimentara curata, iar cei care urca in mijlocul de transport public local de calatori cu imbracaminte murdara care sa deterioreze starea de curatenie a mijlocului de transport risca amenda de la 100 lei, la 200 lei”.

Extrase din Hotararea CNCD:

Analiza trebuie facuta in contextul in care este cunoscut faptul ca in municipiul Cluj-Napoca exista o comunitate importanta de persoane vulnerabile, dezavantajate, care traiesc marginalizate si izolate la periferia municipiului. Conditiile de viata ale acestora sunt caracterizate de privare materiala si conditii sanitare.

Din aceste considerente, impunerea conditiei detinerii unei vestimentatii curate in mijlocul de transport, printr-o caracteristica subiectiva, nedeterminata, cuantificabila, care sa contina caracteristici clare, nu este proportionala cu scopul urmarit si ingradeste accesul acestor persoane la serviciile publice de transport.

Astfel, Colegiul director constata ca impunerea unei vestimentatii curate, fara alte criterii obiective, cuantificabile, determinante, conduce la interpretari de natura subiectiva, producand efecte discriminatorii pentru diferite comunitati, grupuri vulnerabile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *