Proiectul Terapie prin Arta, editia de Craciun

Ceea ce faci des poate ajunge sa te defineasca, asta este ceea ce cred cei care fac Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy! In editia de Craciun, tinerii membri si colaboratori ai acestui ONG vor merge din nou in trei spitale clujene pentru a-i inveseli pe pacienti, chiar in perioada dintre vizitele lui Mos Nicolae si Mos Craciun. Peste 2.000 de pachete cadou vor fi pregatite de echipa si voluntarii Create.Act.Enjoy pentru oameni aflati in spital.

In perioada 8-12 decembrie, proiectul Terapie prin Arta – editia de Craciun va avea activitati la Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian” si Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Dr. Octavian Fodor”. In week-end, 100 de pacienti care nu au familia alaturi vor fi vizitati de voluntarii deveniti „Ruda pentru o zi”. Pachetele cu care „rudele” vor merge in vizita au fost oferite de membri ai comunitatii locale si vor contine bunatati care exprima fara cuvinte sentimentul de grija fata de cei dragi: compot, suc de mar cu catina, gem si sirop de brad. Voluntarii deveniti rude vor duce cu ei in saloane si cele mai simpatice experiente de viata, cu care sa lege conversatii cu pacientii si sa-i stimuleze sa se gandeasca la lucrurile care le fac placere.

Programul concret

Luni, marti si miercuri, actorii vor fi mimi muzicali si vor colinda toate saloanele si cabinetele cu momente artistice de pantomima, insotiti de o coloana sonora „portabila”. In plus, la Spitalul de Recuperare, pacientii si cadrele medicale se vor putea reuni la parter sa asculte un concert cu pianistul Cadmiel Botac si cu tenorul Denis Ursan, iar la Spitalul Militar pacientii vor fi invitati sa se cufunde intr-o atmosfera de sarbatoare, la un atelier de lucru manual, unde vor putea face decoratiuni de Craciun.

Toti cei aflati in spitale in cele trei zile vor primi cadouri, lucru posibil prin implicarea, ca voluntari, a angajatilor unei companii din oras, a carei reprezentanta a descoperit proiectul la prezentarea rezultatelor pentru editia din vara acestui an, in cadrul unui eveniment public organizat de asociatia de artisti. Datorita entuziasmului unei singure persoane, compania respectiva a decis sa doneze o parte din fructele oferite in spital si sa-si transforme angajatii in „Rude pentru o zi” pentru pacienti.

Despre terapia prin arta

Sanatatea este mai mult decat absenta bolii, este resursa care le permite oamenilor sa-si implineasca aspiratiile, sa-si satisfaca nevoile si sa se adapteze la mediul in care traiesc, pentru a duce o viata lunga, productiva si implinita”, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin raportul „Promoting Mental Health: Concepts, Emerging Evidence, Practice”.

Proiectul Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy a fost initiat in 2012 si a pornit cu o editie pilot la Spitalul de Recuperare, iar de atunci tot creste, devine mai complex si se extinde. Editia din vara acestui an a durat 6 saptamani si s-a desfasurat in patru spitale. Pentru anul viitor, echipa ONG-ului a castigat finantari pentru activitati in si mai multe spitale clujene si chiar va putea include alte orase din tara in proiect. Anul acesta, pentru a treia oara, consecutiv, este realizata si editia de Craciun a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *