Terapie prin Arta, un proiect ajuns la editia a 8-a
Azi incepe cea de-a opta editie anuala a proiectului Terapie prin Arta. Acesta se desfasoara in perioada 17 august – 26 septembrie 2020 in 5 spitale din Cluj-Napoca. Editia va pastra apropierea emotionala si empatia, urmarind tema aleasa inca din 2019 – vulnerabilitatea comuna a oamenilor (shared vulnerability). De-a lungul ultimelor luni, vulnerabilitatea umana a devenit tot mai vizibila, iar nevoia oamenilor de a se sustine unii pe altii cu atat mai stringenta. Activitatile din proiect au fost regandite ca instalatii artistice, pastrandu-si numarul de beneficiari vizati, iar echipa de proiect a tinut constant legatura cu spitalele pentru a-si putea adapta propunerile creative la contextul actual.
Intr-un an foarte dificil pentru mediul cultural, in special pentru scena independenta, echipa ONG-ului Create.Act.Enjoy a atras peste 20 de colaboratori noi dintre artistii locali. Actori, muzicieni, artisti vizuali – toti cei carora li s-a propus sa colaboreze pentru proiectul Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy au acceptat numaidecat. Intre artistii cooptati sunt Ionut Caras, Irina Wintze, Matei Rotaru (actori ai Teatrului National Cluj-Napoca), Vlad Cupsa (fotograf al marilor festivaluri ale verii), Ad Libitum Voices, Blue Velvet (formatii muzicale), Alina Bradu-Pintea (ilustratoare).
Proiectul a inceput astazi, 17 august, la Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian”, urmand apoi Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor si Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.
Activitati de Terapie prin Arta
Intre activitatile create pentru pacienti si personalul medical sunt instalarea de biblioteci in spitale, concerte in aer liber, videouri educative sau motivationale si ateliere creative difuzate in spatii de asteptare, ateliere de comunicare in format filmat pentru personalul medical, instalatii vizuale si muzicale interactive, „Ruda pentru o zi” – conversatii telefonice cu persoane spitalizate si izolate, sustinute de voluntari instruiti. Toate instalatiile (bibliotecile, TV-urile, instalatia audio etc.) vor deveni parte integranta a spitalelor si vor putea fi folosite in beneficiul pacientilor pe termen lung.
In pregatirea proiectului, a fost realizata o colecta de carti pentru spitale, care continua pana in 31 august in cele 3 librarii Carturesti din Cluj (la Vivo, Iulius Mall si Platinia) si in Tucano Coffee (Bulevardul Eroilor). Cei care doresc sa se implice pot cumpara carti la Carturesti, din selectia de titluri, sau pot dona o carte de acasa, la cafeneaua din centrul orasului. A fost lansat si apelul de voluntari, pentru cei care vor sa devina rude pentru o zi ale oamenilor internati in spitale. Pentru prima data, se pot implica in activitatea de voluntariat persoane din orice localitate, nemaifiind necesara prezenta fizica. Formularul de inscriere pentru voluntari este disponibil online.
Conversatiile cu pacientii vor avea loc de la distanta, prin telefon sau videocall, in week-end-urile 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie, 19-20 septembrie. Fiecare voluntar poate alege saptamana in care sa se implice si in care sa participe online la training.