A fost Naomi Osaka o alegere inspirata ca imagine a Tokyo 2020?

Naomi Osaka (23 de ani, locul 2 WTA), japoneza care a aprins faclia olimpica in Tokyo, a fost eliminata din turneu. Cehoaica Marketa Vondrousova (Cehia, 22 de ani, 44 WTA) a invins-o ieri, la Jocurile Olimpice de Vara amanate din 2020.

Vondrousova a inceput tare si a condus cu 4-0 in primul set, scor la care Naomi Osaka a castigat singurul game din set. Ulterior, jucatoarea din Cehia a fortat si a mai luat doua game-uri, castigand setul. Setul secund a fost ceva mai echilibrat. Cele doua jucatoare au mers cap la cap pana la 4-4. Vondrousova a facut 5-4 si a reusit sa faca break-ul si sa obtina calificarea, scor 6-1, 6-4.

Esecul lamentabil al jucatoarei de tenis, un mare talent, dar cu episoade cunoscute de instabilitate, pune problema alegerii sale ca imagine a jocurilor.

Tenisul feminin, unde Osaka este printre protagoniste si indubitabil o valoare, deja cu 4 titluri de Grand Slam, este un sport marginal, insignifiant, fara spectaculozitate si cu un public restrans. El se potriveste foarte putin cu Japonia, o natiune de sportivi cu rezultate excelente in numeroase sporturi. Intr-o tara care tine la onoare, traditie si aparente, sa stabilesti ca reprezentativa o sportiva dintr-o disciplina care adoarme telespectatorii este de neinteles.

De asemenea, Naomi Osaka este japoneza numai din partea mamei, tatal fiind haitian. Ea a trait in Japonia doar pana la varsta de trei ani, dupa care in SUA. Legaturile sale cu Japonia sunt indoielnice. Cel putin cat sa puna sub semnul intrebarii desemnarea sa ca simbol al jocurilor.

In plus, iata, Osaka a clacat. A fost eliminata clar deja din turnul doi al turneului, o faza de inceput.

O alternativa mai buna la Naomi Osaka


Shohei Ono a castigat titlul olimpic la turneul de judo.

Pe de alta parte, artele martiale reprezinta mult mai bine acest popor martial si intruchipeaza mai fidel spiritul japonez. Dintre acestea, a facut tranzitia spre lumea sportiva judo-ul. Sportul a fost creat de un japonez prin derivatie dintr-o arta martiala, tot japoneza, jiu-jitsu. Dintre atatia sportivi japonezi de inalt nivel in judo, puteau fi alesi mai multi luptatori. De exemplu, Shohei Ono, care si-a aparat titlul la judo, castigat la Rio, in aceeasi zi in care Naomi s-a facut de ras la tenis. Pe langa cele doua titluri olimpice, Ono mai detine si trei titluri mondiale (la individual) intr-un sport pur japonez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *