Simona Halep e Regele Momo al Romaniei?

Faptele sunt cunoscute: dupa castigarea Roland-Garros-ului la feminin, intr-o finala despre care Radu Banciu spunea ca daca prindea o adversara care sa stie cat-de-cat tennis ar fi pierdut din nou, faraoana Halep a cerut sa-i fie organizata o festivitate si a ales in acest scop Arena Nationala.

Simona Halep pare sa fie Regele Momo al Romaniei, cam asta ar fi morala a ceea ce am putut vedea cu totii saptamana trecuta pe cel mai mare stadion din tara.

M-a sunat aseara Cosmin Hodor, PR-ul Simonei si m-a rugat daca putem sa ne implicam sa organizam un eveniment in cadrul caruia sa prezinte trofeul. Dar este exclus ca Simona Halep sa fi cerut un loc anume, asa cum s-a speculat. Am convenit ca Arena Nationala este cel mai potrivit loc, evenimentul se poate desfasura in siguranta si nu ar fi ceva organizat in viteza. Asta e tot. Daca Simona Halep ar fi cerut sa organizam evenimentul pe acoperisul Casei Poporului am fi incercat sa-l organizam acolo, dar nu a cerut. Exact ca la noi, noi nu putem sa ne potolim, tot timpul trebuie sa fie agitatie pentru ceva. Eu regret aceste discutii, dar, inca o data, Simona Halep nu a cerut un loc anume pentru organizarea acestui eveniment”, a declarat George Cosac pentru News.ro, citat si de Adevarul. Prin urmare – cea ce se trece sub tacere aproape peste tot -, aceasta mentalitate mobutian-africana ii apartine lui Halep, nu lui Firea, care, la randul sau a dat propriul recital de megalomanie, plusand grotesc la aceasta farsa medievala.

Da, este adevarat, exista un temei legal pentru acordarea titlului de cetatean de onoare a unei localitati, un articol din legea administratiei publice locale, vadit neconstitutional si care incalca egalitatea cetatenilor in fata legii, operand o discriminare nejustificata. In Cluj, acesti recipienti – care pot fi si de aiurea, nu numai localnici! –  nu au un drept concret in plus fata de alti cetateni.

Halep bifase deja aceasta decoratie aberanta, tot din partea Pandelicai. Deci, neavand cu ce veni la mana si iesi in fata in ceea ce ambele credeau a fi o baie de multime care s-a dovedit pana la urma insignifianta, nici macar un dus ca lumea, maxim 15.000 de indivizi potrivit estimarilor maximale, neplatitoare de bilet, prezente doar pentru un circ gratis, Firea a nascocit mascarada inmanarii cheii orasului, ca si cum bucurestenii – pe care nu i-a intrebat nimeni – ar fi niste ciumati insignifianti al caror oras poate fi predat de o politiciana recenta unei sportive medii intr-un sport fara audienta.

Bun, ca prostul gust sa fie complet, cheia respectiv era de otel, spoita cu aur, deci ieftina si fara valoare intrinseca.

Gestul este insa fara precedent. Singura cheie a orasului oferita in timpul regimului comunist a fost primita spre sfarsitul anilor ’60 de Richard Nixon, presedintele SUA, cu ocazia vizitei sale la Bucuresti. Ea a fost daruita chiar de Nicolae Ceausescu. Da, dar atunci erau vremurile coreografiilor gigantice, in toata lumea, iar Nixon era presedintele celei mai puternice tari si seful blocului advers, numai bun  de aratat “aliatilor” din blocul estic. Prin comparatie, Halep nu exista. Halep e tot aici si nu conduce o tara ci doar propria racheta, atunci cand nu o izbeste de pamant. Nu incape, deci, nici o alaturare.

In plus, sefii de stat beneficiaza de aceasta cutuma si in alte tari. De exemplu, Madridul a inmanat cheia de aur a orasului presedintelui rus Dimitri Medvedev in timpul vizitei de stat din Spania in martie 2009.

Singura tara unde se mai predau cheile orasului – in afara de Romania – e Brazilia, si singura persoana – in afara de Halep – care le primeste, este Regele Momo (si copiile sale din Olanda, Belgia, and Germania etc. care plagiaza carnavalul)… Asta daca mai era nevoie pentru a se sublinia caracterul de circ, de panarama, a acestui gest ingrozitor, care ne trateaza pe toti ca pe niste iobagi legati de glie, fara drept de vot, drept la proprietate si demnitate umana. Aia macar o fac in gluma, cu ocazia carnavalului, la noi astia o iau in serios…

Regele Momo (ales de public in urma unui concurs, care alege si o regina), primeste o cheie alegorica si sclipitoare, de parada, simbolica, in ton cu atmosfera de carnaval. Predarea cheilor orasului de catre primar lui Momo semnifica un semnal dat petrecaretilor ca orasul este deschis si nu este pentru Regele Momo ci pentru toti participantii pe care el ii reprezinta. Halep se reprezinta numai pe ea, predarea nu se refera la vreo ocazie festiva, cid oar alimenteaza un orgoliu si degradeaza niste masse de aplaudaci in necunostinta de cauza sau naivi. Regele Momo este votat, insa nimeni nu a votat ca Halep sa ocupe (si inca gratis) Arena Nationala. Regele, dupa incheierea carnavalului o da inapoi, Halep a plecat cu ea la Constanta. Nixon a stat cateva zile si a plecat, Regele Momo le are pe cateva zile, dar Halep?

Obezitatea lui Momo, ales tocmai pentru aceasta insusire, este doar una fizica, nu una de ordin psihic, care nu se mai satura de adulatie, obtinuta tot mai pe sponci, nespontan, ci organizat. Megalomania o sa-i indeparteze si ultimii suporteri, lasand-o singura printre politicieni, care dau oricand o lege pe un ban sau pe un altfel de capital, cum ar fi o turma de multime, fie ea si organizata.

Apropo de Brazilia, se uita prea usor ca Halep s-a sustras de la participarea la Olimpiada de la Rio. Tot usor se trece cu vederea si faptul ca dupa ce a cerut evenimentul, dupa ce a acceptat cheia de Rege Momo, i-a intors (era deja cu sacii in caruta) spatele celeilalte faraoane, desi erau impreuna in mascarada.

Ori suntem golani, ori nu suntem…

1 thoughts on “Simona Halep e Regele Momo al Romaniei?

 • 10 august 2018 la 12:19
  Permalink

  Sa spui ca Halep i-a chemat la stadion pe acei oameni ca sa-i vada trofeul (20.000, nu putini si nu luati cu forta din case) este exagerat.
  A fost evident o actiune de PR organizata de unul din echipa Simonei Halep, C. Hodor, ca sa-si justifice si el existenta acolo si mai ales salariul. Si a fost o idee buna avand in vedere nr mare de suporteri care au venit la stadion.
  Aceste actiuni de PR sunt o mare corvoada pentru sportivi (dar nu numai) si stiu foarte bine ce spun. Biata fata, dupa un turneu extenuant dorea, in schimb, sa mearga acasa sa se odihneasca sau sa se joace cu nepotica…si cu asta, basta.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *