Acord de asociere pentru realizarea trenului metropolitan

Primarul municipiului Cluj-Napoca, impreuna cu primarii comunelor Gilau, Floresti, Baciu, Apahida, Jucu si Bontida, au semnat un acord de asociere privind realizarea in parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului si evaluarea strategica adecvata pentru trenul metropolitan si metrou.

Proiectul de investitii reprezinta un pas semnificativ pentru dezvoltarea socio-economica a zonei metropolitane Cluj-Napoca. Are ca obiectiv asigurarea unor servicii de mobilitate de calitate ridicata pentru populatia zonei metropolitane si un transport eficient inspre si dinspre Cluj-Napoca.

Proiectul pentru care s-a semnat acord de asociere

Proiectul de investitii va fi realizat in doua etape:

In prima etapa va fi realizat Trenul Metropolitan pe infrastructura actuala. In aceasta faza va fi implementat un sistem de transport rapid care va acoperi intregul coridor feroviar cuprins intre halta Nadaselu si statia de la Bontida. Lungimea este de aproximativ 43 de km.

Punctele de oprire actuale vor ramane aceleasi. Se propune adaugarea unor noi statii de oprire in zonele: Baciu, Tetarom pe str. Taietura Turcului si la podul Ira pe str. Aurel Vlaicu.

Pentru fiecare punct de oprire se vor analiza facilitatile disponibile pentru calatori: banci, zone de asteptare, toalete, puncte de procurare a biletelor (automate/case), etc. De asemenea se va analiza disponibilitatea parcarilor de mici dimensiuni si se va realiza conectivitatea cu transportul public local la fiecare punct de oprire.

In cea de a doua etapa va fi realizat metroul pe axa vest-centru-est pornind din Gilau pana la podul Ira,. Lungimea traseului este de aproximativ 16 km.

Proiectul va avea doua parti.

In prima parte se va realiza legatura dintre comuna Floresti si Podul Ira pe urmatorul traseu propus: zona de sud a comunei Floresti – viitorul spital regional de urgenta – centrul comercial Vivo – cartierul Manastur – centrul orasului Cluj-Napoca si zona de est a orasului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira.

Pentru zona din afara orasului se va studia posibilitatea realizarii metroului suprateran, iar de la intrarea in Cluj-Napoca acesta urmand a fi realizat in subteran.

A doua etapa a realizarii metroului vizeaza crearea legaturii dintre comunele Floresti si Gilau.

Pana la implementarea celei de a doua etape, conectivitatea Gilau – Floresti va fi realizata prin autobuze care vor asigura accesul la metrou. Totodata, legatura dintre Gilau si Nadaselu, pentru utilizatorii trenului metropolitan, se face cu autobuze.

In perioada imediat urmatoare va fi lansata licitatia pentru Studiul de prefezabilitate a metroului si Studiul de fezabiltate pentru trenul metropolitan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *