Care sunt institutiile din Romania care incalca frecvent drepturile omului – studiu

Institutiile guvernamentale, instantele de judecata si Parlamentul sunt institutiile care incalca cel mai des drepturile omului in Romania, iar in astfel de situatii cetatenii apeleaza la politisti, la avocati si la jurnalisti, rezulta din studiul national „Ce stiu romanii despre drepturile lor”.

Studiul, prezentat marti de APADOR-CH, a fost realizat pe un esantion de 1.564 de persoane de peste 18 ani pentru a stabili care este atitudinea si experienta acestora cu privire la respectarea drepturilor omului si discriminarea in Romania, dar si perceptia legata de activitatea si rolul instantelor nationale si al CEDO.

Initiatorii studiului au constatat ca, desi 80 la suta dintre romani cunosc Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aceasta avand o notorietate ridicata, exista un deficit major de informare pe tema drepturilor omului, 72 la suta dintre romani declarandu-se slab informati sau deloc informati in legatura cu acest aspect.

Cele mai mentionate drepturi ale omului sunt dreptul la libera exprimare (18 la suta), dreptul la viata (12 la suta), dreptul la munca (noua la suta) si dreptul la libertate si siguranta (opt la suta), iar in proportie mai redusa sunt mentionate dreptul la sanatate (cinci la suta), dreptul de vot, dreptul la educatie si dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si religie (cate patru la suta).

„De retinut este faptul ca sunt mentionate drepturi care nu exista in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cum ar fi dreptul la munca sau dreptul la sanatate, ceea ce confirma deficitul de cunoastere pe tema drepturilor omului. De asemenea, exista o perceptie negativa cu privire la respectarea drepturilor omului in Romania, 80 la suta dintre romani fiind de parere ca drepturile omului se respecta in mica masura sau chiar deloc”, a explicat sociologul Dan Jurcan de la IRES.

Printre cele mai incalcate drepturi sunt mentionate: dreptul de a fi judecat echitabil (61 la suta), dreptul la despagubiri in caz de eroare judiciara (59 la suta) si dreptul de protectia a proprietatii (58 la suta).

O alta concluzie este ca discriminarea este inca un fenomen puternic perceput in Romania, 36 la suta dintre respondenti declarand ca s-au simtit discriminati. De asemenea, nu exista o cunoastere foarte clara a procedurii de reactie in caz de discriminare, numai 1 din 3 romani fiind familiarizat cu procedura.

In opinia romanilor, institutiile care incalca cel mai frecvent drepturile omului sunt Guvernul (ministere, agentii guvernamentale) – 62 la suta, instantele de judecata (60 la suta), Parlamentul si sistemul de sanatate (57 la suta) si administratia publica locala (50 la suta). La polul opus, institutiile care incalca cel mai putin drepturile omului sunt armata (sase la suta), scoala (22 la suta), presedintele Romaniei (23 la suta) si biserica (24 la suta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *