Grupul Volkswagen este acuzat de incalcarea masiva a normelor de poluare din SUA

Administratia Barack Obama cere producatorului auto german, Grupul Volkswagen, sa retraga aproximativ 500.000 de vehicule din Statele Unite, pe fondul acuzatiilor privind nerespectarea standardelor de poluare, afirma surse citate de ziarul amercian The New York Times.

Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) acuza Grupul Volkswagen – producator auto german – ca a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii, expunand cetateni americani la gaze poluante. Acuzatiile vizeaza peste 482.000 de autoturisme diesel vandute pe piata din Statele Unite ale Americii incepand din anul 2009 si pana in prezent.

„Grupul auto german a instalat un dispozitiv software pentru a induce in eroare autoritatile americane in privinta emisiilor poluante”, anunta Agentia americana pentru Protectia Mediului.

Constructorul auto german ar fi instalat un software la motoare diesel ale unor modele din Grupul Volkswagen si Audi. Dispozitivul este programat sa activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar in timpul testelor oficiale pentru emisii poluante. Dupa teste, adica in situatiile generale de functionare a motorului, dispozitivul dezactiveaza sistemul de filtrare a particulelor, sustine Agentia americana pentru Protectia Mediului.

Potrivit autoritatilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au incalcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle si Golf, precum si modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 si modelul Audi A3.

Motoarele emit oxid de nitrogen, un gaz care poate agrava boli precum astmul, sustin autoritatile americane de mediu. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce in eroare sistemele de masurare a noxelor, precizeaza EPA.

„Intentionam sa tragem la raspundere grupul auto Volkswagen”, a declarat Cynthia Giles, un oficial din cadrul Agentiei americane pentru Protectia Mediului. Statul California a lansat o investigatie separata in acest caz, care ar putea duce la aplicarea de sanctiuni financiare distincte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *