China inregistreaza o scadere semnificativa a preturilor

Preturile din China au scazut din nou in ianuarie, in cel mai rapid ritm din ultimii 14 ani. Scaderea preturilor vine pe fondul eforturilor facute de guvernul ce incearca stimularea consumului gospodariilor.

Aceasta deflatie din tara asiatica contrasteaza puternic cu situatia din marile economii, in special din Occident. Economiile vestice, dimpotriva, sunt afectate de inflatie si de scaderea puterii de cumparare.

Indicele preturilor de consum din China, principalul indicator al inflatiei, a scazut cu 0,8% in ianuarie, in ritm anual, fata de -0,3% in luna precedenta, potrivit Biroului National de Statistica (BNS). Aceasta este cea mai accentuata scadere de la jumatatea anului 2009, la apogeul crizei financiare mondiale.

Analistii economici se asteptau la o scadere a preturilor in ianuarie, dar cu mai putin. Potrivit BNS, aceasta scadere poate fi explicata partial prin baza de comparatie ridicata de anul trecut.

China a intrat in deflatie in iulie 2023, pentru prima data din 2021. Dupa o scurta revenire in august, preturile au scazut constant din septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *