Clujul declarat din nou orasul cel mai scump

De data asta, la apartamente. Clujenii platesc cele mai mari sume de bani in domeniul locativ, cele mai scumpe apartamente din Romania gasindu-se in orasul de pe Somes, iar la polul opus, in Iasi sunt cele mai ieftine imobile (57.000 de euro), intre ele fiind situate, in ordine, Bucuresti, Timisoara, Constanta si Brasov.

Ziarul Financiar a realizat si o analiza comparativa pe baza datelor transmise de platforma imobiliare.ro, cel mai accesat site de profil din Romania, si a calculatorului de credite efin.ro, pentru un credit imobiliar in euro pe 30 de ani de echivalentul unui pret mediu al imobilului din cele mai importante orase ale tarii cu avans de 25%, iar concluziile au fost ca in prezent, datorita dobanzilor ajunse la minime istorice, rata bancara este mai mica decat chiria. Cel care achizitioneaza apartamentul prin finantare bancara isi asuma insa riscul de a rambursa rate la banca timp de 30 de ani (si mai putin daca doreste sa ramburseze anticipat), dar la finalul scadentei va ramane cu apartamentul in proprietate.

Astfel, bunaoara, pretul mediu pentru un aparta­ment de trei camere in Bucuresti, cel mai dezvoltat oras al Ro­ma­niei cu cel mai ridicat nivel sala­rial mediu, afiseaza o suma de 68.400 de euro si o chirie lunara de 425 de euro, arata studiul.

Clujenii platesc cele mai mari sume de bani in domeniul locativ, cele mai scumpe apartamente din Romania gasindu-se in orasul de pe Somes, unde pretul mediu pentru un imobil cu trei camere ajunge la 70.000 de euro. Un roman care intentioneaza sa-si achi­zi­tio­neze prin finantare bancara pe 30 de ani cu avans de 25% un apartament de valoare ase­ma­natoare in Capitala va plati o rata lu­nara de 251 de euro, aproape la jumatate din chirie, pentru un credit de 50.000 de euro.

Tot orasul Cluj-Napoca conduce si in topul celor mai scumpe apartamente de doua camere. Astfel, pretul mediu pentru un astfel de imobil este de 61.700 de euro iar chiria ajunge la aproape 300 de euro. Pe de alta parte, rata pentru un credit standard de 70.000 de euro este de 226 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *