Compania de Apa Somes a finalizat primul contract din cadrul POIM

Ieri a avut loc ceremonia de finalizare a lucrarilor din contractul “Extinderea si reabilitarea retelelor de alimentare cu apǎ si canalizare in municipiul Dej si alimentare cu apa potabila in zona Bobalna-Recea Cristur”. Lucrarea apartine ansamblului de investitii derulat de Compania de Apa Somes S.A. prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Contractul a avut o valoare de 73.846.810,70 lei fara TVA si a demarat in martie 2020. Lucrarile au inclus realizarea unei lungimi totale de aproape 112 km retele de apa si de canalizare. In plus, a avut loc respectiv reabilitarea retelelor de alimentare cu apa in municipiul Dej pe 18 strazi, in lungime de 7,4 km, extinderea retelelor de alimentare cu apa in Dej pe 12 strazi, in lungime de 5 km, reabilitarea retelelor de canalizare in Dej pe 15 strazi, in lungime de 5,4 km si extinderea retelelor de canalizare in Dej pe 53 de strazi, in lungime de 24,8 km.

De asemenea, s-au realizat 64,8 km de aductiuni si retele noi de distributie a apei in localitatile Bobalna, Valcelele, Osorhel (comuna Bobalna), Jurca, Escu, Ciubanca, Ciubancuta, Osoi, Pustuta, Recea-Cristur, Elciu si Caprioara (comuna Recea-Cristur).

In cadrul contractului s-au mai realizat 7 statii de pompare apa noi, 3 statii noi de clorinare, 2 rezervoare noi, s-a reabilitat un rezervor de apa si s-au construit 11 statii de pompare apa uzata noi.

Un numar suplimentar de 28.430 de persoane beneficiaza in urma acestui contract de servicii de calitate de alimentare cu apa si de canalizare.

Compania de Apa Somes deruleaza un program masiv de investitii

Acest contract contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economica a ariei deservite de Compania de Apa Somes S.A., la asigurarea unui nivel imbunatatit de sanatate si confort pentru populatie in conditii de siguranta, la reducerea poluarii mediului prin eliminarea descarcarii apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operarii precum si la eliminarea vulnerabilitatilor prezente in particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce insotesc schimbarile climatice.

“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, in perioada 2014-2020” are o valoare totala de 1.640.654.623,98 lei (fara TVA).

Finantarea investitiei se face astfel:

– 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene;

– 13% bugetul de stat si 2% bugete locale.

Cofinantarea Proiectului este asigurata astfel: 6% prin credit bancar contractat de catre Compania de Apa Somes S.A., iar restul de 1.82% este asigurata de la bugetul de stat conform OUG 172/2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *