Coreea de Sud avertizeaza serios Phenianul

Armata sud-coreeana a elaborat un plan de atac preventiv vizand distrugerea capitalei Coreei de Nord, Phenian, in cazul in care autoritatile din statul comunist se gandesc sa lanseze un atac nuclear asupra vecinului sau. Coreea de Nord cere sa fie recunoscuta drept „stat dotat cu arme nucleare”.

In cazul in care sunt detectate semne de pregatirea a unui atac nuclear din Coreea de Nord, Seulul  va efectua un bombardament masiv impotriva Phenianului, in special impotriva liderului suprem Kim Jong-un si autoritatilor militare din tara, informeaza  agentia sud-coreeana Yonhap, citand o sursa militara din Seul.

„Fiecare zona din Phenian, in special cele in care conducerea Coreei de Nord s-ar putea ascunde, va fi complet distrusa de rachete balistice si obuze explozive in cazul in care Nordul  da un mic semn de utilizare a armelor nucleare. Capitala nord-coreeana va fi facuta scrum si stearsa de pe harta”, a spus sursa citata de Yonhap. Coreea de Sud intentioneaza sa mobilizeze arsenalul de rachete balistice sol-sol  Hyunmoo 2AS, 2BS si Hyunmoo 3, cu raza de actiune de 300, 500 si 1000 de kilometri.

In aprilie, Coreea de Nord difuza o inregistrare video de propaganda, avertizand ca poate lansa oricand un atac cu rachete nucleare asupra capitalei Coreei de Sud, Seul.    Inregistrarea video difuzata de regimul Kim Jong-Un arata lansatoare de rachete BM-21 Grad, de conceptie sovietica, apoi o imagine a Casei Albastre, sediul Presedintiei sud-coreene.

„Totul va fi redus la cenusa”, avertizeaza regimul stalinist de la Phenian. Cu o saptamana inainte, Phenianul avertiza ca poate lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite.   Phenianul vrea statut de putere nucleara   Coreea de Nord a cerut duminica Statelor Unite sa o recunoasca drept „stat dotat cu arme nucleare”, la doua zile de la al cincilea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, relateaza Le Figaro online.

„Obama face tot ce poate pentru a refuza Coreei de Nord statutul strategic de stat dotat cu arme nucleare, insa acest lucru este la fel de stupid precum a incerca sa eclipsezi soarele cu palma”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agentia KCNA.

Trimisul special american pentru relatia cu Coreea de Nord a anuntat ca Statele Unite ar putea intreprinde actiuni unilaterale impotriva statului nord-coreean. „In afara de masurile Consiliului de Securitate al ONU, atat Statele Unite cat si Japonia, alaturi de Coreea de Sud, vor studia masuri unilaterale, precum si masuri bilaterale si o posibila cooperare trilaterala”, a declarat Sung Kim.

Serviciile secrete sud-coreene s-au aratat ingrijorate de progresele rapide inregistrate de regimul nord-coreean in ceea ce priveste miniaturizarea focoaselor, care pot fi instalate pe rachete balistice. Phenianul a desfasurat in ultima perioada mai multe teste cu rachete balistice, care au reusit sa strabata o distanta de pana la 500 de kilometri inainte de a se prabusi in zona maritima de excluziune economica a Japoniei, transmite Reuters.

Parlamentarul Kim Byung-kee, un membru al comisiei legislative din Coreea de Sud pentru serviciile secrete, a citit un mesaj al agentiei de spionaj, in care se arata ca obiectivul ultimului test nuclear al Phenianului este proiectarea unei imagini puternice a liderului Kim Jong-un, in contextul aniversarii a 68 de ani de la fondarea dictaturii.

De asemenea, executivul japonez a declarat ca ultimul test nuclear, combinat cu succesul obtinut de regimul nord-coreean in dezvoltarea tehnologiei rachetelor balistice mobile reprezinta o grava amenintare regionala.

„Nu putem sa negam posibilitatea ca armata nord-coreeana miniaturizeaza un dispozitiv, care va fi atasat focoaselor”, a sustinut ministrul Apararii, Tomomi Inada. Aceasta a precizat ca magnitudinea seismului sugereaza ca a fost vorba despre testarea unei bombe cu hidrogen.

Regimul nord-coreean a anuntat derularea cu succes a „detonarii unor focoase nucleare” pentru a contracara ostilitatea Statelor Unite. Agentiile meteorologice chineze, europene si americane au anuntat ca seismul de 5,3 grade a fost inregistrat in jurul orei locale 9.30.

„Astazi in jurul orei 9.30… am detectat un seism produs in mod artificial in regiunea nord-coreeana Punggye-ri si analizam in acest moment posibilitatea unui test nuclear”, a anuntat Seful de Stat Major din Coreea de Sud.

Analistii chinezi au precizat ca seismul inregistrat este cel mai probabil o explozie, in vreme ce ministerul Mediului a lansat de urgenta o operatiune pentru monitorizarea radiatiilor de-a lungul frontierei nord-coreene. In conditiile in care tara a fost, in repetate randuri, tinta sanctiunilor impuse de comunitatea internationala, liderii mondiali nu mai au prea multe optiuni la dispozitie. Astfel, o posibila modalitate de a lua atitudine fata de ambitiile nucleare ale Phenianului ar fi taierea alimentarii cu energie electrica, ceea ce ar insemna ca intreaga Coree de Nord ar fi lasata in bezna, informeaza CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *