Transnistria si-a declarat independenta fata de Moldova

Liderul de la Tiraspol Evgheni Sevciuc a semnat un decret privind punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la suta dintre transnistreni au votat pentru independenta regiunii secesioniste si aderarea ei ulterioara la Federatia Rusa. Decretul mai prevede ajustarea completa a legislatiei transnistrene la cea ruseasca, informeaza radiochisinau.md.

La mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, in care majoritatea populatiei din stanga Nistrului s-a pronuntat pentru independenta regiunii secesioniste si aderarea la Federatia Rusa, liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuc a decis in sfarsit legiferarea plebiscitului si punerea in aplicare a rezultatelor acestuia, luand prin surprindere autoritatile moldovenesti. Potrivit decretului semnat de acesta, prin stabilirea celor doua obiective – independenta fata de Moldova si alipirea la Rusia – a fost definit vectorul de dezvoltare al regiunii pe termen mediu si lung.

In conformitate cu decretul lui Sevciuc, legislatia transnistreana urmeaza de urgenta sa fie adusa in conformitate cu cea a Rusiei, sugerand Sovietului Suprem de la Tiraspol si executivului regional sa-si coordoneze activitatile in acest scop.

Autoritatile de la Chisinau nu au comentat deocamdata decretul liderului de la Tiraspol. Decretul lui Sevciuc vine pe fundalul unei crize pe care o traverseaza regiunea controlata de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scadere a popularitatii liderului transnistrean.

Dupa cum se mai mentioneaza in document, toate actele juridice, adoptate din 2006 incoace si care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislatiei rusesti, urmeaza a fi considerate nule si nu vor mai fi aplicate.

Evgheni Sevciuc a cerut de asemenea Guvernului regiunii secesioniste sa instituie o comisie speciala de stat care se va ocupa exclusiv cu aducerea in concordanta a legislatiei transnistrene cu cea a Federatiei Ruse. In componenta comisiei urmeaza a fi recrutati experti straini, dar si reprezentanti ai comunitatii judiciare.

Pe teritoriul Republicii trasnistriene se afla cateva mii de militari rusi ramasi la Tiraspol si in alte orase din stanga Nistrului dupa razboiul din 1992. Desi in 1994 a fost semnat un acord cu Moldova ce prevedea retragerea trupelor rusesti din Transnistria, acesta nu a fost ratificat de Duma rusa si nu a fost urmat de nicio retragere, iar trupele rusesti stationeaza in continuare pe teritoriul moldovenesc, in pofida obligatiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 si 2001.

De altfel, in urma cu o luna Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) impreuna cu trupele autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene au organizat un amplu execitiu militar care simula trecerea Nistrului si invadarea Moldovei, pentru a combate un inchipuit atac terorist.

In acest moment in Transnistria sunt 1350 de militari rusi in cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse, creat pe structurile Armatei a 14-a, la care se aduga aproximativ 400 de militari in cadrul contingentului de mentinere a pacii in stanga Nistrului, plus armata transnistreana formata din etnici rusi si detinand capabilitati semnificative.

1 thoughts on “Transnistria si-a declarat independenta fata de Moldova

  • 10 septembrie 2016 la 18:58
    Permalink

    Le e mai bine asa, cu rusii, in Republica Moldova nu o duceau stralucit. Asa, de bine, de rau, mai vand niste produse pe piata Rusiei, isi pastreaza fabricile si dau de mancare populatiei.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *