Criza imobiliara masiva in Germania

Piata imobiliara comerciala din Germania s-a prabusit la cel mai scazut nivel din 2017 incoace, potrivit Bloomberg. Este cel mai recent semn al turbulentelor provocate de cresterea ratelor dobanzilor.

Volumul tranzactiilor din prima jumatate a anului 2023 a scazut cu 50% fata de cele sase luni precedente. A ajuns acum la 14,9 miliarde de euro (16,2 miliarde de dolari). Cifra a fost cu aproximativ doua treimi sub media din ultimii cinci ani.

Stagnarea din Germania reflecta evolutiile din alte tari europene, precum Suedia, Irlanda si Regatul Unit. Pietele de proprietati comerciale au intrat in blocaj, deoarece cumparatorii si vanzatorii nu ajung la un acord asupra preturilor.

Cresterea ratelor dobanzilor a dus la cresterea costurilor de imprumut. Acest fapt i-a determinat pe potentialii investitori imobiliari sa ceara randamente mai mari. Lucrul are ca rezultat preturi de oferta mai mici. Proprietarii insa se impotrivesc acordarii unor reduceri serioase fata de valorile contabile dupa un deceniu de castiguri.

Exista semne ca ritmul de contractie al pietei incetineste, iar scaderile de la an la an devin mai putin severe. Oprirea scaderilor de pret in piata imobiliara ar fi primul pas spre o eventuala revenire.

Certitudinea cu privire la viitoarea traiectorie a ratelor dobanzilor ar putea contribui la relansarea pietei. Aceasta ar facilita gasirea unui teren comun pentru cumparatori si vanzatori. In prezent, pietele se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa puna capat seriei istorice de majorari ale ratelor dobanzilor in cursul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *