Azi incepe la Cluj Olimpiada Internationala de Matematica 2018

Azi incepe la Cluj Olimpiada Internationala de Matematica 2018. In perioada 3-14 iulie 2018, Cluj-Napoca va fi Capitala Mondiala a Matematicii.

Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si Societatea de Stiinte Matematice din Romania, cu sprijinul  partenerilor şi a institutiilor publice si private implicate, sunt organizatorii celui mai mare  eveniment educational care  se va desfasura in Romania, la Cluj-Napoca, in perioada 3-14 iulie 2018 ( PI=3,14) – Olimpiada Internationala de Matematica 2018 (IMO 2018).

Aflata la a 59-a editie, Olimpiada Internationala de Matematica se intoarce in 2018 in Romania. Cluj-Napoca organizeaza anul acesta cea de-a VI-a editie romaneasca a concursului initiat in 1959 la Brasov si devenit astazi cea mai mare competitie din domeniul stiintelor exacte care va reuni incepand de marti, 3 iulie 2018, 114 tari ale lumii si 615 concurenti, 263 de lideri, deputy-lideri si observatori, aproximativ 900 de invitati straini, peste 300 de voluntari si un numar aproximativ de 100 de persoane implicate in organizarea de zi cu zi.

Inca din anul 2013, Romania a prezentat juriului Olimpiadei Internationale intentia de a organiza pentru a VI-a oara competitia in Romania, avand in vedere importanta anului 2018 pentru istoria Romaniei, anul Centenarului.

Presedintele de onoare al Olimpiadei este academicianul Viorel Barbu, profesor universitar la Cluj-Napoca, presedintele sectiei de matematica a Academiei Romane si membru al primei echipe a Romaniei la prima editie a Olimpiadei din 1959, de la Brasov.

Un fapt remarcabil este ca Romania si Bulgaria sunt sigurele tari ale lumii care au participat fara intrerupere la fiecare editie a Olimpiadei Internationale de Matematica.

Liderii, conducatorii delegatiilor sunt parte din juriul IMO, cei care decid problemele pe care le vor primi elevii in olimpiada. Acestia se vor intalni in peste 10 sedinte de juriu, urmand ca in final, dupa discutii si vot in plen, sa stabileasca cele 6 probleme de concurs, urmand ca apoi sa le traduca in limba tarii respective.

Cele 6 probleme, cate trei pentru fiecare zi, sunt alese de catre experti internationali, dintr-un set de probleme si  sunt publicate intr-o brosura confidentiala.

Deputy leaderii, insotirii concurentilor raspund  eventualelor intrebari inaintea concursului si, de obicei, participa la evaluarea lucrarilor concurentilor si la stabilirea notei finale, impreuna cu expertii romani.

108 lideri si tot atatia deputy-lideri din toate tarile participante, sunt asteptati sa soseasca la Cluj-Napoca, incepand cu  3 iulie 2018.

Voluntarii IMO 2018 vor astepta toate delegatiile la aeroport pentru a fi conduse in locatiile de cazare.

Data oficiala de sosire a concurentilor este sambata, 7 iulie 2018, iar Deschiderea Oficiala a Olimpiadei va avea loc duminica,  8 iulie 2018, la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca. Intrarea este permisa doar celor implicati in desfasurarea evenimentului, in baza acreditarii. Publicul larg va putea urmari festivitatile live, pe TVR Cluj, co-producatorul Olimpiadei, dar si pe TVR 3 si TVR International, precum pe canalele celorlalte televiziuni partenere.

Incredintarea acestui eveniment Clujului este o recunoastere a performatei scolii clujene, a colaborarii interinstitutionale corecte si eficiente si a climatului care la Cluj-Napoca permite atragerea mediului privat in marile proiecte ale educatiei. Le multumim tuturor pentru implicare si suntem convinsi ca eforturile noastre reunite vor face din cea de-a 6-a editie romaneasca a Olimpiadei Internationale de Matematica un eveniment educational de referinta la nivelul competitiei stiintifice, ca marturie a consolidarii rolului educatiei la Cluj-Napoca”, afirma Valentin Claudiu Cuibus, inspector scolar general al I.S.J. Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *