Coreea de Nord si-a extins instalatiile nucleare in ultimul an

Coreea de Nord si-a extins instalatiile nucleare in ultimul an, a anuntat luni Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a afirmat ca imaginile din satelit cu instalatiile nucleare nord-coreene arata ca aceasta tara isi extinde programul atomic.

„De la ultimul meu raport, am observat activitati de renovare si constructie in diferite locuri”, a declarat Amano in fata Consiliului guvernatorilor AIEA, referindu-se in special la complexul nuclear de la Yongbyon.

Acest complex este suspectat ca ar contine centrifuge de imbogatire a uraniului, care pot produce combustibil pentru bombe. Amano a afirmat ca dimensiunea complexului de la Yongbyon s-a dublat. Agentia nucleara a ONU a detectat de asemenea activitati la mina de uraniu Pyongsan.

Coreea de Nord, care pana in prezent a efectuat trei teste nucleare, a anuntat in mai ca a reusit sa dezvolte dispozitive explozive atomice de mici dimensiuni, un pas important catre armarea rachetelor cu focoase nucleare.

Phenianul s-a retras in urma cu 12 ani din Tratatul de Neproliferare Nucleara si le-a cerut inspectorilor AIEA sa plece din tara. Dupa acordul nuclear incheiat recent de marile puteri cu Iranul, Phenianul a precizat ca nu este interesat de un acord similar privind suspendarea sau reducerea programului sau nuclear.

 

Sursa foto: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *