Daniel Daianu si-a lansat azi cartea la Cluj

Economistul academician Daniel Daianu si-a lansat la Cluj o carte despre Marea Recesiune. El a atacat in discursul sau raportul presedintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, si acuza lipsa de viziune a mai-marilor Europei.

„Am fost dezamagit de acest raport cu cinci scenarii dintre care nici unul asumat. Faptul ca exista atatea variante ne duce cu gandul la deruta care exista la nivelul CE cu privire la viitorul Europei. Adica lasa deschise toate portile dupa principiul fie ce-o fi, fara o preferinta pentru un anumit scenariu, fara sa impartasesca aiba o anumita viziune”, remarca Daianu.

„Lumea este complexa, nu se rezuma doar la Europa, cum am fi tentati sa gandim, apar fenomene pe care nu le controlam din alte parti ale lumii. S-au prefigurat formatiuni politice asa-zis extremiste, dar care fac cate 20-30% la alegeri, deci au devenit mainstream. In aceste conditii, trebuie sa organizam dezbateri atat despre viitorul Europei, cat si despre viitorul fiecarei tari. Daca distrugem Uniunea Europeana, va fi foarte grav. Fiecare parinte isi vede copilul frumos, dar in primul rand il intereseaza ce se va intampla cu el. Sa o spunem sincer: in UE nu sunt toti egali. Noi trebuie sa ne sustinem interesele, politicienii sa se lupte in interesul romanilor”.

Economistul sustine ca a avertizat, intr-un raport inaintat Parlamentului European – pe vremea pe cand activa in aceasta institutie – despre politicile defectuoase de supraveghere financiara. „Aceste deficiente nu afecteaza numai economia, ci erodeaza chiar bazele democratiei. Modelul european la care am aderat era cel de intelegere intre popoare, de intrare intr-un bloc al democratiei, acum se indoiesc tot mai multi. Pe mine ma intereseaza ce va urma in 5, 10, 50 de ani de acum incolo. Sa speram ca lumea care va urma nu va fi mai rea decat a noastra”.

Centrul de Studii Transilvane si Editura Scoala Ardeleana au organizat la Casa Universitarilor lansarea editiei in limba engleza a volumului „New Europe and the Great Recession”, de Daniel Daianu, prefatat de rectorul UBB, Ioan Aurel-Pop, de universitarii Mihaela Lutas si Valentin Naumescu. Pe agenda academicianului au mai figurat dezbaterea „Noul protectionism in lumea dezvoltata: o amenintare la adresa ordinii liberale globale?” a Grupului de Reflectie Citadel, si conferinta cu tema „Uniunea sub asediu: provocari pentru bugetul UE si bugetele nationale”, de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Daniel Daianu este membru al Academiei Romane, al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei si al European Union High Level Group on Own Resources. Acesta a fost ministru al Finantelor in perioada 1997-1998 si membru al Parlamentului European. El este in prezent profesor universitar la Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *