Primii bugetari care vor beneficia de majorari salariale

Potrivit anuntului facut de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, primii bugetari care vor beneficia de majorari salariale vor fi angajatii din Sanatate. „N-ar trebui sa fie o surpriza pentru absolut nimeni aceasta lege unica a salarizarii si prinicipiile ei pentru ca sunt foarte bine prezentate in programul de guvernare. Avem o anvelopa de 32 de miliarde de lei pentru patru ani de crestere a salariilor bugetarilor, insemnand, pe medie, o crestere cu 56% in patru ani„, a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat ca legea salarizarii unitare este finalizata, dar nu a trimis-o in Parlament inca, deoarece a considerat ca sunt necesare discutii cu sindicatele, relateaza Mediafax.

Deja avem semnale foarte pozitive pentru ca luni ne-am intalnit cu sindicatle din aparare si ordine publica, ieri ne-am intalnit cu sindicatele din sanatate, maine urmeaza sa ne intalnim cu educatia, vineri cu institutiile de cultura si federatiile din cultura, urmand ca saptamana viitoare sa continuam si cu ceilalti„, a adaugat Vasilescu.

Potrivit acesteia, legea este modificata fata de variantele care „au tot fost prezentate publicului”.

Noi am fost foarte atenti sa nu iesim din aceasta anvelopa de 32 de miliarde. Impruna cu Ministerul de Finante, in urma cu o saptamana, cand am considerat noi ca avem finalizata acesta lege, am facut un calcul, ieseam la 31 de miliarde, dar, desigur, dupa discutiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui sa facem inca un nou calcul inainte de a transmite Parlamentului, astfel incat sa nu avem niciun leu in plus fata de cat ne-am asumat„, a explicat Olguta Vasilescu.

Ministrul a apreciat ca legea salarizarii schimba foarte multe principii, ea nemafiind pe clase de salarizare, ci pe functii, grade si gradatii. „In prima luna din 2018 cresc salariile la sistemul sanitar, ei sunt primii care vor beneficia de acesta crestere salariala in totalitate, la ceilalti urmeaza sa se faca gradual in urmatorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5% care este la dispozitia ordonatorului de credite, dar acesti bani nu pot fi dati decat in acord cu sindicatele. Ramanem pe 30% sporuri la ordonatorii de credite. In aceste sporuri trebuie sa intre obligatoriu acel voucher de vacanta care, de asemenea, este cuprins in programul de guvernare si doua norme de masa insemnand doua salarii minime pe economie si, de asemenea, este un capitol separat pentru indemnizatiile demnitarilor, primarilor si viceprearilor care se calculeaza incepand cu salariul mediu pe economie„, a spus ministrul Muncii.

Ea a precizat ca a facut acest lucru pentru ca la toti ceilati bugetari se porneste de salariul de baza la care se adauga sporurile, „ori, demnitarii, primarii si viceprimarii au indemnizatii care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici macar sporuri de vechime„.

Si ca sa fie pe o baza corecta pentru toata lumea s-a optat pentru acesta varianta„, a aratat ea.

Ministrul considera ca se vor corecta toate inechitatiile care sunt la ora actuala in sistemul de salarizare, urmand ca dupa 2021, „fiecare dintre bugetari sa urce ca salariu cu rata inflatiei„. „Absolut toti bugetarii vor avea parte dupa 2021 de o crestere egala„, a explicat ministrul Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *