Despre razboi si neputinta, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Maine, de la ora 20.00, in Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Mercenari – Atingerea tandra a lui Corenliu Seghedi, pus in scena de Ioana Paun. Urmatoarea reprezentatie este programata duminica, 12 mai, ora 20.00.

Mercenari – Atingerea tandra a lui Corenliu Seghedi este unul dintre cele patru proiecte castigatoare ale concursului din anul 2017 dedicat tinerilor regizori.

Spectacolula fost conceput de o echipa interdisciplinara coordonata de regizoarea Ioana Paun, care a incercat sa ilustreze, prin intermediul mai multor limbaje, legatura dintre razboi si pornografie. Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, un grup de copii de zece ani asculta discursul profesorului lor de istorie. Domnul Seghedi le vorbeste despre pasiunea lui pentru America si razboiul impotriva terorismului. Dar profesorul uita cu desavarsire sa le explice ce inseamna si ce presupune neputinta.

Optsprezece ani mai tarziu, toti cei sase copii se intalnesc in micul orasel in care au crescut. Se intorc unul impotriva celuilalt si ajung sa se distruga. Sase tineri care, oriunde s-ar afla, nu cunosc decat o singura regula: a te apara presupune a ataca.

Ioana Paun, regizoarea spectacolului, marturisea ca productia vorbeste, la nivel narativ, despre modul in care societatea proiecteaza propriile idei preconcepute asupra celor doi soldati, care au luptat in Afganistan ca militanti. Unul este glorificat, celalalt a decazut. „Tot spectacolul se bazeaza pe gloria si decaderea acestor doi oameni, care se intorc intr-un oras mic din Ardeal. Intalnesc comunitatea, care de fapt ii indeparteaza treptat de identitatea pe care o au acum. Vorbim foarte mult despre ce inseamna conservatorism in societate si in teatru. Spectacolul are doua planuri: un plan al povestii, care se desfasoara in scena, si un plan, care se intampla in spate si este vizibil. Deci, doua lumi pe care incercam sa ni le apropiem”. 

Distributia spectacolului de la Teatrul Maghiar de Stat

Decorul este semnat de Ciprian Muresan, costumele: Maria Gusa, muzica: Sillyconductor (Catalin Matei), scenariul: Mona Bozdog si Ioana Paun, asistent de regie: Róbert Kocsis.

Din distributie fac parte actorii: Szabolcs Balla, Éva Imre, Kinga Ötvös, Miklós Bács, Anikó Pethő, Péter Árus si András Buzási.

Urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 9 si 13 iunie, ora 20.00.

Biletele pot fi cumparate de la casa de bilete a Teatrului Maghiar de Stat sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro. Spectacolul este recomandat tinerilor peste 16 ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *