Exercitiu de salvare in Cheile Turenilor

Serviciul Public Judetean Salvamont – Salvaspeo a desfasurat in weekendul recent incheiat un exercitiu de pregatire pentru salvatorii montani si speologi.

Desfasurat in defileul recent deschis turistilor din Cheile Turenilor, exercitiul a urmarit sa implementeze un plan de evacuare pentru traseul de vizitare precum si sa omogenizeze tehnicile salvamont cu cele salvaspeo.

Astfel, scenariul exercitiului a presupus evacuarea unui accidentat prin defileul Cheilor, pe un traseu care a inclus sase tiroliene si mai multe balustrade. In acest context, echiparea traseului si evacuarea propriu-zisa a victimei a durat circa cinci ore.

Printre obiectivele vizate si atinse de catre angajatii Salvamont-Salvaspeo s-au numarat realizarea planului de interventie, imbunatatirea lucrului in echipa al salvamontistilor si salvaspeologilor, precum si folosirea corecta a tehnicilor de salvare.

Reamintim faptul ca inaugurarea oficiala a celui mai nou traseu de vizitare a unei arii naturale protejate din judetul Cluj – Defileul Rezervatiei Naturale „Cheile Turenilor” a avut loc la sfarsitul lunii septembrie a.c. Conform Salvamont – Salvaspeo Cluj, parcurgerea traseului de vizitare, in lungime de circa 1,6 km, se poate realiza in aproximativ 2,5 ore si necesita folosirea unui minim de echipament (ham, lonje, casca) si vreme stabila, fara risc de furtuna – risc de viitura. De asemenea, se recomanda turistilor ca parcurgerea sa se efectueze in circuit (punct albastru), care sa porneasca dinspre localitatea Tureni, sa coboare prin defileu si sa revina pe versantul stang, incluzand traseul tematic realizat in acest sens de Asociatia Potaissa Turda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *