Zeci de mii de pelerini la Manastirea Nicula

Zeci de mii credinciosi au participat, luni, de sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, la slujba religioasa oficiata la Manastirea Nicula de mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei Andreicut, insotit de un sobor de preoti. Pelerinii, veniti din toate colturile tarii, au parcurs zilele trecute pe jos drumul de cativa kilometri de la Gherla la Nicula, iar unii au venit pe jos chiar de la zeci de kilometri, din satele lor. Credinciosii cred ca participarea la acest pelerinaj, care este unul dintre cele mai mari din Europa de Est, ii va ajuta in viata si mai ales le va aduce sanatate si ii va feri de boli. Duminica noaptea, peste 50.000 de oameni au luat parte la slujba oficiata duminica noapte, dupa miezul noptii, cand icoana Fecioarei a fost scoasa din biserica manastirii Nicula si purtata de preoti intr-o procesiune care a inconjurat de trei ori lacasul de cult.

In cursul diminetii de luni credinciosii au asistat la Sfanta Liturghie oficiata in Biserica si la Acatistul Maicii Domnului.

Adormirea Adormirii Maicii Domnului isi are radacini adanci in viata cultica si in traditia Bisericii, atat in Rasarit cat si in Apus. O straveche traditie arata ca in clipa fericitei morti a Sfintei Maici a lui Dumnezeu toti Sfintii Apostoli, imprastiati in lume, pentru mantuirea neamurilor, au sosit de indata la Ierusalim, calatorind prin vazduh. Cand au ajuns langa ea, au aflat-o inconjurata de ingeri si au auzit dumnezeiasca melodie a puterilor de sus. Asa, impresurata de slava dumnezeiasca si cereasca, ea si-a dat, fara cuvant, sfantul ei suflet in mainile lui Dumnezeu. Iar trupul ei, in care a salasluit dumnezeirea, „a fost dus in mantie de ceremonie“ si insotit de cantecele ingerilor si Apostolilor la Ghetsimani, unde a fost asezat intr-un sarcofag. Trei zile a stat aici si tot timpul ingerii au cantat si au dantuit in jur. La capatul celor trei zile, cantarea ingereasca s-a oprit, Apostolii toti fiind de fata. Toma singur a sosit dupa a treia zi. Si fiindca a vrut sa se inchine la trupul Mariei, Apostolii l-au deschis. Dar n-au gasit inauntru decat giulgiurile“. De aceea se cheama „Adormire“ sau „Pausatio“, „Dormitio“, „Mors“ (odihna de veci), „Assumptio Sanctae Mariae“ (ridicare la cer) sau „Mutare la cer“ si „luare sus“, aratand indoita praznuire: moartea si primirea ei cu trupul in cer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *