Harta digitala a parcurilor nationale si naturale din Romania
Regia Nationala a Padurilor (Romsilva) a publicat pe pagina sa de internet harta digitala detaliata a celor 22 de parcuri nationale si naturale aflate in administrarea sa. Zona Clujului este inclusa in Parcul Natural Apuseni (PNA), intins pe 75.784 ha.
PNA este o arie protejata de interes national situata pe teritoriile judetelor Cluj, Alba si Bihor. Ea se afla in partea central-estica a Muntilor Apuseni, inconjurat de Masivul Vladeasa, Muntii Padurea Craiului, Bihorului, Gilau si Codru-Moma. In 2009, in cadrul Galei Premiilor EDEN de la Bruxelles, PNA a fost premiat ca destinatie turistica de excelenta si promovat pe site-ul oficial European Destinations of Excellence.
Printre rezervatiile sale naturale se remarca Pestera Ghetarul de la Vartop si Scarisoara, Valea Galbenei, platoul carstic Lumea Pierduta, Pestera Ghetarul de la Focul Viu, Pestera lui Micula, Molhasul Mare de la Izbuc. Printre apele de aici pot fi amintite lacul de acumulare Belis-Fantanele, Ariesul, Crisul Negru. Ca monumente se remarca bisericile de lemn, Cetatea Trascaului, iar Padisul este cel mai cunoscut ca zona turistica montana.
Exista paduri de fag, stejar, carpen, tufisuri si pajisti alpine si boreale, paduri de conifere sau de foioase, ierburi de lunca, de pajiste sau de stancarie. Printre animale se intalnesc ursul brun, capra neagra, cerbul, mistretul, pisica salbatica, rasul, jderul, vidra, veverita, hermelina, liliacul carn, iar dintre pasari, cocosul de munte, acvila tipatoare, mierla de apa, ciocanitoarea, uliul, sticletele. Ca pesti sunt mentionati pastravul fantanel, mreana, scobarul, lipanul, cleanul, dar si amfibieni ca soparla vivipara, naparca, salamandra, sarpele lui Esculap.
Ce cuprinde harta digitala
Romsilva a mentionat ca publicarea acestor harti in sistem digital si interactiv este parte a procesului de informare a publicului interesat de administrarea ariilor naturale protejate. Pot fi consultate public zonarea interna a suprafetelor in cadrul celor 11 parcuri nationale si naturale ale caror planuri de management au fost aprobate de autoritatea centrala care raspunde de mediu.
De asemenea, sunt publicate zonele propuse prin proiectele planurilor de management ale celor 11 de parcuri nationale si naturale care sunt depuse si urmeaza procedurile de aprobare conform legislatiei specifice de mediu. Specialistii refac in teren toate marcajele zonelor de protectie din parcurile nationale si naturale administrate de Romsilva, folosind marcajele specifice ce pot fi identificate de publicul interesat.
Harta digitala prezinta zonele de protectie stricta si integrala, unde interventiile umane sunt restrictionate, precum si zonele tampon, ce fac trecerea de la zonele protejate, la zonele de dezvoltare durabila ale comunitatilor locale. Toate activitatile din zonele tampon, zone de conservare durabila in parcurile nationale si zone de management durabil in parcurile naturale sunt reglementate de ordonanta privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.
In aceste zone tampon sunt permise lucrari silvice de ingrijire si conducere a padurii, lucrari speciale de conservare si tratamente silvice, activitati stiintifice, educative si de ecoturism, cositul si pasunatul, recoltarea fructelor de padure, a ciupercilor si a plantelor medicinale.
Aceste activitati sunt monitorizate de personalul administratiilor parcurilor nationale si naturale. Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si naturale cu o suprafata cumulata de 853.000 ha, din acestea 243.000 ha aflandu-se in zone de protectie stricta si intergala, unde interventia umana este restrictionata.