In discursul anual, Putin declara Romania drept tinta posibila

Presedintele rus Vladimir Putin si-a sustinut ieri discursul privind Starea Natiunii. S-a referit pe larg la faptul ca SUA au incalcat flagrant Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza Intermediara de Actiune (Tratatul INF) prin amplasarea de sisteme terestre de lansare a rachetelor in Romania si Polonia.

Mai intai, SUA au inceput sa dezvolte si sa utilizeze rachete cu raza de actiune intermediara pe care in mod inselator le-au catalogat drept tinte pentru apararea antiracheta. Apoi au inceput sa puna amplaseze lansatoare Mk-41 in Europa, capabile sa utilizeze rachete Tomahawk cu raza de actiune intermediara”, a spus presedintele rus in discursul sau.

Vladimir Putin se refera la instalarea lansatoarelor terestre Mk-41 in cadrul Sistemului Aegis Ashore din Europa pentru presupuse sarcini antiracheta. Rusia sustine ca aceste lansatoare permit utilizarea in scop ofensiva a rachetelor de croaziera Tomahawk. Sistemul se vrea instalat de americani si in Japonia, tot la adresa Rusiei.

Presedintele Putin a oferit informatii despre raspunsul rus la aceasta amenintare. Este vorba despre racheta de croaziera Zircon, hipersonica, care atinge Mach 9. Potrivit consensului specialistilor militari americani, racheta nu poate fi interceptata.

Racheta hipersonica de croaziera Zircon in teste.

Raza sa de actiune va fi de 1.000 kilometri si va putea lovi tinte navale sau de uscat. Ea va putea fi utilizata pe aceleasi platforme de lansare folosite pentru rachetele Kalibr, intrebuintate pe larg si cu succes in Siria.

Dezvoltarea acestei rachete reprezinta, in opinia liderului de la Kremlin, un moment istoric similar cu lansarea satelitului Sputnik. Putin s-a referit expres la atacarea sistemelor americane presupus anti-racheta si a tarilor care le contin. Printre acestea, Romania. Vladimir Putin a subliniat ca nu ameninta pe nimeni si ca dezvoltarea militara este doar pentru a contracara defensiv presiunile construite de americani in apropierea sa.

Alte aspecte din discursul presedintelui

Rusia pregateste masuri ambitioase si in domeniile economic si social. Discursul presedintelui a subliniat progresele agriculturii din ultimii ani, care au transformat tara intr-un mare exportator, mai ales de grane, Putin subliniind ca semintele lor de grane sunt ultimele din lume in stare pura, nemodificate.

Planuri ambitioase de crestere a exporturilor si rate de crestere economica imense, pe masura Indiei si Chinei, au fost anuntate de presedintele rus, care este optimist in efortul de a contracara sanctiunile economice instituite de americani si europeni in razboiul economic mondial.

Parti importante din discursul presedintelui s-au referit la masuri de asistenta sociala si medicala si incurajarea familiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *