Marea Britanie a votat pentru parasirea UE
Marea Britanie a votat parasirea Uniunii Europene, in cadrul unui referendum istoric care cutremura blocul comunitar si nu numai. Premierul britanic David Cameron si-a anuntat vineri dimineata demisia din functie dupa rezultatele Brexitului, precizand ca ”tara are nevoie de o noua conducere” si ca va mai ramane in functie trei luni. La 43 de ani dupa integrarea in UE, aproape 51,9 la suta dintre cetatenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana, iar 48,1 la suta, adica 16.141.241, pentru ramanere,potrivit rezultatelor finale. Prezenta la vot la referendum a fost de 71,8%, cea mai mare in cazul unui scrutin din 1992 incoace.
Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea tuturor voturilor din cele 382 de circumscriptii electorale, 51,9 la suta dintre cetatenii britanici, mai exact s-au pronuntat in favoarea iesirii tarii din UE, potrivit BBC News online. Pentru iesirea din Uniunea Europeana au votat putin aproximativ 17,4 milioane de cetateni, in timp ce pentru ramanerea in UE s-au inregistrat putin peste 16 milioane de voturi, 48,1%.
Philip Hammond, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a declarat ca alegatorii au „vorbit clar” si este misiunea guvernului sa „puna in aplicare aceasta decizie, protejand economia si sa faca tot ce se poate pentru a obtine ce e mai bine pentru Marea Britanie.
Oficialul a mai spus ca tara are nevoie de continuitate si stabilitate, iar Cameron a spus clar ca va ramane premier.
Premierul britanic David Cameron si-a anuntat vineri dimineata demisia din functie dupa rezultatele Brexitului, precizand ca ”tara are nevoie de o noua conducere” si ca va mai ramane in functie trei luni.
Cameron a felicitat cele peste 33 de milioane de oameni care si-au exprimat optiunea in cadrul referendumului de joi si ca britanicii ar trebui sa fie mandri ca au avut increderea sa incredinteze dreptul de decizie si cetatenilor din insulele alipite Marii Britanii.
„Vointa lor trebuie sa fie respectata”, a sustinut David Cameron. Premierul le-a multumit atat celor care au sustinut optiunea sa, de ramanere in UE, cat si celor din tabara „LEAVE”, care au luptat cu tarie pentru ideea lor.
David Cameron s-a angajat ca in cazul unui vot pentru iesirea din UE sa ceara, fara intarziere, activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a activa mecanismul de parasire a Blocului Comunitar. Acest lucru s-ar putea intampla in urmatoarele doua saptamani. Odata pus in miscare acest mecanism, singura cale de intoarcere este prin acordul unanim al statelor membre.
Iesirea din UE nu este insa un proces automat. Ea trebuie negociata cu celelalte 27 de state si se finalizeaza in termen de doi ani, iar Parlamentul European are drept de veto in cazul unei noi intelegeri care sa formalizeze relatia dintre UE si Marea Britanie.