Nu platiti inca darile, vine amnistia fiscala

Cei care vor sa-si plateasca in aceste momente taxele si impozitele, ar trebui sa nu se grabeasca, pentru ca vine amnistia fiscala.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri ca in urmatoarele zile sau saptamani Guvernul va veni cu o procedura privind amnistia fiscala, dar ca aceasta ar trebui denumita restructurare financiara.

Hai sa schimbam denumirea, pentru ca se face o confuzie aici. Poate o numim restructurare financiara. In urmatoarele, zile saptamani, nu foarte multe, se va definitiva un astfel de proiect. Dar acest proiect are in vedere ce anume? Respectarea cadrului legal european. (…) Doi la mana, este important sa dam o sansa unor companii sa reintre in economie ca actori activi si nu doar sa-si duca viata de la o zi la alta. Mediul privat trebuie sa inteleaga ca, odata ce un astfel de lucru se produce, vor avea mult mai multe posibilitati de a veni impreuna cu acest mari companii, in zona de proiecte, si publice, si private, si vom ataca intreaga companie, nu doar un segment sau altul. Vor fi si companiile de stat sau private cu datorii la stat”, a precizat Teodorovici.

In schimb, pentru cele care nu au datorii la stat, „trebuie sa gasim, anul viitor, o facilitate”, fara ca ministrul sa spuna in ce ar consta „Vom iesi, in saptamanile urmatoare, cu o discutie intai in Guvern, in Coalitie, si dupa aceea vom prezenta public un astfel de mecanism”, a completat Teodorovici.

Situatia persoanelor fizice

In cazul persoanelor fizice, se va aplica diferit. „La persoanele fizice este o chestiune clara. Cele care au declarat veniturile pe 2018, au de platit, pana in 30 martie 2019, obligatiile fiscale – CAS, CASS si impozit pe venit. Daca platesc pana in decembrie 2018, au o reducere de 5% la aceste obligatii”, a precizat Teodorovici.

In schimb, in conditiile in care in ultimii cinci ani ANAF nu a trimis decizii de impunere, ministrul sustine ca i-a cerut acestei institutii ca impreuna cu Centrul National de Informatii Financiare de la Finante sa faca o centralizare pentru fiecare contribuabil, care sa arate obligatiile restante din fiecare an.

Vom sti exact cat are fiecare de datorat statului, ca sa ajungem la un moment T0, ca sa nu mai stam cu aceasta istorie destul de lunga cu obligatiile fata de stat neachitate. Atunci, va fi aceeasi obligatie de plata pana in martie 2018, dar statul, pentru ca nu a avut un rol activ, in a informa contribuabilul vizavi de ceea ce are de platit, vor putea acorda un mecanism de stimulare a acestor plati pana in decembrie, adica se vor putea acorda niste reduceri substantiale, pentru ca aceste persoane sa plateasca pana la final de an curent”, a explicat Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *