Romania, intre tarile UE cu cele mai putine institutii de credit

Bancile din Romania se gasesc intr-o pozitie de cvasi-monopol, fiind mult mai putine institutii de credit decat in alte tari ale Uniuinii Europene. Evident, lipsa de concurenta pe piata creditelor afecteaza negativ consumatorii, acestia neavand o posibilitate reala de alegere si negociere a unor imprumuturi.

In tarile membre Uniunii Europene, care nu fac parte din zona euro, exista 29 de banci centrale si 6.160 de institutii de credit, se arata in datele de pe luna iulie centralizate de Banca Central Europeana (BCE).

In acelasi timp, in zona euro exista 20 de banci centrale si 4.670 de institutii de credit. In categoria institutiilor de credit au fost incluse nu doar bancile, ci si institutiile financiar nebancare (IFN-uri), firmele de brokeraj sau fondurile de investitii.

Raportat la nivelul intregii Uniuni, cel mai mic numar de astfel de institutii a fost raportat in Slovenia, cu 17 entitati de acest gen. Urmeaza Malta (25 de institutii de credit), Bulgaria (26 de institutii), Slovacia (27 de institutii de finantare) si Ungaria (28 de asemenea institutii). In Romania, numarul raportat de institutii de creditare este de doar 37.

La polul opus se afla Danemarca, cu un numar de 1.599 de institutii de credit (de altfel, si cel mai mare din UE), Polonia (648 de institutii), Austria (570 de institutii), Italia (517 de institutii) si Franta (415).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *