Numar record de copii consultati in regim de urgenta la Spitalul de Copii din Cluj
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii din Cluj-Napoca aduce la cunostinta parintilor faptul ca, in aceasta perioada, numarul copiilor ce ajung sa fie consultati in regim de urgenta este din ce in ce mai mare. Astfel, doar in zilele de 3 si 4 februarie 2018, un numar record de 485 de copii au fost consultati in regim de urgenta in cadrul unitatii medicale. In urma evaluarii de specialitate insa, doar 50 dintre acestia, adica 10,3%, au necesitat internare.
Din pacate, numarul record de pacienti care se adreseaza direct Unitatii de Primire a Urgentelor si Camerelor de Garda ale Clinicilor de Pediatrie din cadrul spitalului duce la aglomerarea excesiva a acestora, ceea ce favorizeaza transmiterea infectiilor respiratorii, intr-o perioada in care gripa si raceala sunt in crestere.
In acest context, in situatia in care starea copilului este grava, parintii sunt indemnati sa se adreseze sectiei de urgenta si camerelor de garda. Daca, insa, starea copilului este buna, parintii sunt rugati sa apeleze serviciul de sfat medical gratuit prin telefon AloPedi 0364917, medicul de garda putand, dupa o evaluare a gravitatii starii copilului, sa furnizeze sfaturile necesare privind ingrijirea la domiciliu a copilului.
„Reamintim parintilor din Cluj rugamintea pe care medicii le-o adreseaza, aceea de a apela cu incredere serviciul de sfat medical prin telefon. In acest fel, pot fi evitate deplasarile la spital care nu sunt neaparat necesare, eliminand astfel si riscurile pe care spatiile supraaglomerate le presupun in plin sezon de infectii respiratorii”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Totodata, parintii nu trebuie sa uite, in situatia in care copiii au nevoie de ajutor medical, faptul ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca functioneaza si doua Centre de Permanenta care asigura servicii medicale 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana. Acestea sunt situate pe Aleea Baita nr. 9 si, respectiv, Str. Horea nr. 78.
In acelasi timp, medicii reamintesc faptul ca infectiile respiratorii pot fi prevenite prin spalarea frecventa a mainilor timp de cel putin 20 de secunde, acoperirea nasului si a gurii in caz de tuse sau stranut, curatarea suprafetelor posibil contaminate prin picaturi de saliva si evitarea contactului cu persoanele bolnave. In cazul gripei, vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire.