Pasionatii de fotografie, asteptati la concursul „Fotografia – Document Etnografic”

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, da startul celei de-a XIV-a editii a Concursului national Fotografia – Document Etnografic (FDE) – eveniment organizat anual in parteneriat cu Asociatia ArtImage, Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca (UAD) si Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” Cluj-Napoca.

Fotografii pasionati de lumea satului sunt invitati sa participe in cadrul concursului, cele mai bune lucrari urmand sa primeasca la finalul competitiei o serie de premii. Lucrarile se pot trimite prin posta, curier, sau pot fi depuse la sediul C.J.C.P.C.T. Cluj, de pe Calea Dorobantilor nr.104, Cluj-Napoca. Termenul limita de primire a lucrarilor este marti, 17 octombrie 2017.

In fiecare an, lucrarile selectate de juriu sunt prezentate in cadrul vernisajului organizat in luna noiembrie la Cluj-Napoca si, ulterior, in alte orase din tara sau strainatate, in expozitii itinerante. „Fotografia – document etnografic” a poposit pana acum la: Alba Iulia, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Craiova, Satu Mare, Sibiu, Targu Jiu si Targu Mures, dar si in strainatate, in tari precum: Franta, Italia, Polonia si Ungaria.

Se accepta fotografia care oglindeste elemente din cultura traditionala, materiala sau imateriala, surprinsa in comunitatile rurale ale Romaniei. Premiile oferite in acest an sunt: pentru Sectiunea de fotografie alb/negru: Premiul I – Trofeul „Carol Popp de Szatmáry” in valoare de 1.200 de lei, Premiul II –  600 de lei, Premiul III – 500 de lei; Sectiunea de fotografie color: Premiul I -Trofeul „Szabó Tamás” in valoare de 1.200 de lei, Premiul II –  600 de lei, Premiul III – 500 de lei; Sectiunea digitala II ,,Muncile campului” – 600 de lei; Sectiunea Reproducere dupa fotografia veche – 400 de lei; Trofeul Art Image in valoare de 600 de lei, precum si Premiul special pentru intreaga colectie inscrisa in concurs – o expozitie personala in cursul anului 2018.

Toate datele necesare inscrierii in concurs pot fi regasite pe site-ul institutiei, precum si pe pagina de facebook.

Demarat in 2004, initial sub forma unui concurs national, proiectul FDE este unic in tara. Pe langa concursul anual, care transforma in fiecare toamna Clujul intr-o „capitala a fotografiei etnografice” si care reprezinta radacina si trunchiul proiectului, s-au dezvoltat sub aceeasi egida si alte proiecte conexe, cum ar fi expozitiile itinerante in tara si strainatate, editarea albumelor de fotografie sau realizarea unei fototeci.

Menirea proiectului este conservarea prin fotografie, si implicit suport digital, a elementelor de cultura traditionala pe cale de disparitie, realizarea unui fond de fotografie etnografica veche si recenta, incurajarea artistilor fotografi sa se aplece asupra acestui domeniu si, nu in ultimul rand, prezentarea in tara si peste hotare a acestor valori traditionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *