Prima intentie de candidatura la sefia Consiliului Judetean

Primul candidat care vrea sa preia sefia Consiliului Judetean (CJ) Cluj si-a depus astazi candidatura in competitia interna a partidului.

Este vorba de Catalin Salagean, presedintele organizatiei USR Cluj. Acesta si-a depus candidatura in competitia interna a partidului luni, 29 iulie, in prima zi de inscrieri:

Imi voi asuma o candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean Cluj. La nivel judetean, obiectivul este sa castigam presedintia si majoritatea in consiliul judetean”, a declarat Salagean.

Astfel, reprezentantul USR Cluj este primul politician care si-a anuntat public candidatura la presedintia CJ Cluj. Cu toate ca nu exista informatii legate de intentia de a candida pentru un nou mandat la sefia forului judetean, probabil ca si actualul presedinte CJ Cluj, Alin Tise, va intra in cursa electorala din mai 2020, din partea Partidului National Liberal.

Presedintele de Consiliu Judetean, posibil ales prin vot uninominal

O propunere redactata de Guvern in luna iunie 2019 prevede reintroducerea alegerii presedintilor de consilii judetene prin vot direct.

Proiectul de ordonanta de urgenta vizeaza modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali. Textul este afisat in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului Dezvoltarii.

Potrivit proiectului ordonantei, articolul 1, alineatele (2), (4) si (5) se modifica astfel:

Art. 1. (2) Consiliile locale si consiliile judetene, primarii si presedintii consiliilor judetene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si primarul general al municipiului Bucuresti, precum si presedintii consiliilor judetene se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum si vicepresedintii consiliilor judetene se aleg prin vot indirect de catre consiliile locale, respectiv consiliile judetene”, este una dintre modificarile propuse”.

In forma in vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) si (5) urmatoarele:

„(2) Consiliile locale, consiliile judetene si primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si primarul general al municipiului Bucuresti se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect, de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *