Raspunsul Rusiei la sistemul antiracheta de la noi

Sistemul antiracheta instalat de NATO in Romania este o „amenintare” pentru Rusia, anunta Kremlinul, avertizand ca Rusia va lua masuri pentru a se apara. Este vorba despre faptul ca la 180 de kilometri de Bucuresti, in comuna Deveselu, la Baza Militara 99 Deveselu (judetul Olt) – construita de rusi in anii 50 – a fost amplasat scutul american antiracheta, capabilitatea tehnica a bazei incluzand un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii.

„Noi am spus de la bun inceput ca sistemul antiracheta (din Romania – n.red.) reprezinta o amenintare pentru Rusia. La inceput au fost explicatii ample referitoare la potentiale amenintari balistice din partea Iranului. (…) Trebuie sa va amintesc ca presedintele Vladimir Putin a intrebat de mai multe ori impotriva cui este indreptat acest sistem”, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei. „Nu se pune intrebarea daca Rusia va lua sau nu masuri; este clar ca sunt luate masuri pentru mentinerea securitatii Rusiei la nivelul adecvat”, a spus Peskov.

Scutul antiracheta de la Deveselu, care este operational de azi, are 24 de interceptoare de tip SM-3 si se activeaza la detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile.

Trei baterii cu cate opt interceptoare de tip SM-3 sunt amplasate in Baza Militara. Standard Missile 3 (SM-3) reprezinta un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis. Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri.

Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice in spatiu folosind doar impactul, echivalent cu cel produs de un camion de zece tone la viteza de 966 de kilometri pe ora. Indiferent cum il lansezi, SM-3 poate detecta amenintari in spatiu si le distruge. Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor balistice Aegis in Mediterana si interceptorul Aegis adaptat pentru uscat in Romania si Polonia.

Sistemul Aegis este instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate in planul de creare a unui „scut antiracheta” NATO in Europa, scopul afirmat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari din Orientul Mijlociu, insa in realitate fiind o actiune pe care Rusia o considera indreptata impotriva sa.

In Romania Sistemul Aegis a fost adaptat pentru uz terestru (Aegis Ashore) si a fost instalat la baza de la Deveselu, urmand sa fie instalat pana in 2018, si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Sistemul THAAD este un sistem de rachete anti-balistice conceput pentru a dobora rachete balistice cu raza scurta si medie aflate in faza terminala, utilizand o abordare „hit-to-kill”. Racheta nu are nicio incarcatura dar se bazeaza pe forta impactului pentru a distruge tinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *