Reglementari noi privind pasapoartele

Valabilitatea pasapoartelor simple electronice va fi extinsa la 10 ani, fata de 5 in prezent, in cazul persoanelor care au implinit varsta de 25 de ani. Masura este inclusa intr-un proiect de lege aprobat, astazi, de Guvern, care aduce mai multe modificari si completari Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetaţenilor romani in strainatate. Pentru copiii cu varsta de pana la 12 ani, pasaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani. Noile reglementari vor avea ca efect principal fluidizarea activitatii serviciilor de emitere a pasapoartelor prin scaderea numarului de solicitari pentru eliberarea unor astfel de documente.

Actul normativ aprobat de Guvern reevalueaza, de asemenea, cadrul normativ care reglementeaza eliberarea pasaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar in anumite situatii de urgenţa obiective (determinate de motive de sanatate, familiale sau profesionale) in care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic. Urgenta va trebui dovedita in momentul depunerii cererii de eliberare a pasaportului simplu temporar. Pentru situatiile in care se solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar in scopul deplasarii minorului in strainatate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii straine, este eliminata obligatia ca documentele doveditoare sa fie avizate de o autoritate administrativa romana.

Persoanele care din orice motive, nu doresc eliberarea unui pasaport simplu electronic pot solicita un pasaport simplu temporar, care le va fi insa eliberat in intervalul in care se emite pasaportul simplu electronic.

Actul normativ reglementeaza, de asemenea, posibilitatea eliberarii pasaportului si in baza ordonantelor presedintiale nedefinitive date in conditiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, prin care instanta a dispus cu privire la exercitarea autoritatii parintesti ori prin care a suplinit acordul celuilalt parinte pentru eliberarea pasaportului copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *