Clujul va avea singurul Centru Integrat de Transplant din tara

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a anuntat ieri intentia forului administrativ judetean de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din tara si unul dintre extrem de putinele de acest gen din Europa.

Intentia Consiliului este edificarea acestui Centru Integrat de Transplant pe terenul detinut in Cluj langa Spitalul Judetean de Pneumoftiziologie. In cadrul acestui imobil vor avea loc, in aceeasi locatie, transplanturi de rinichi, plamani, inima si ficat. De aceste servicii medicale vor beneficia atat pacienti din tara, cat si din strainatate. Prin realizarea acestui obiectiv, Clujul si Romania vor reusi sa se conformeze exigentelor Eurotransplant, alaturi de alte state cu retele dezvoltate in ceea ce priveste transplantul de organe.

Primul care se va putea reloca in cadrul acestuia, in mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal. I se vor alatura facilitatile necesare derularii activitatilor de transplant de plamani, inima si ficat. In final, Centrul Integrat va functiona cu 300 de paturi, in cadrul retelei nationale a Ministerului Sanatatii.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise: “Este, cu certitudine, cel mai bun mod de a folosi acest teren. Vom dezvolta aici un proiect unic in Romania si in aceasta parte a Europei, care va concentra in acelasi loc toate tipurile de transplant. Va fi, cu siguranta, o activitate extrem de complexa care va include, pe langa activitatea de transplant si o cercetare de cel mai inalt nivel precum si o componenta de formare a medicilor. Se va naste, astfel, un centru de excelenta in domeniul chirurgiei, cu echipe multidisciplinare care vor actiona integrat. Beneficiile pentru intreg corpul medical clujean si, mai ales, pentru pacientii din Cluj si din intreaga tara, vor fi imense”.

Cum se va realiza concret

Finantarea acestei investitii va fi asigurata atat din fondurile Consiliului Judetean Cluj cat si din fonduri europene. Sunt avute viitorul Program Operational Regional, Banca Europeana pentru Investitii si Fondurile Norvegiene.

In ceea ce priveste constructia propriu-zisa a acestui Centru Integrat de Transplant, aceasta este estimata a dura circa cinci ani, Consiliul Judetean Cluj dispunand de fondurile necesare ridicarii imobilului. In procesul de edificare a cladirii va putea fi folosita inclusiv investitia deja realizata pe teren. Aceasta a fost deja expertizata iar concluzia a fost una favorabila. Lucrarile complexe, inclusiv pilotii forati la peste 25 de metri, pot fi folositi pentru realizarea noii constructii.

Referitor la pasii necesari derularii investitie, tema de proiectare va fi finalizata in cursul lunii februarie a.c., urmand ca ulterior sa fie organizat un concurs international de solutii vizand partea de concept, pentru a avea documentatia tehnica elaborata pana cel tarziu la sfarsitul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *