Rusia este cauza gerurilor anormale din America si Asia

Climatologii sud-coreeni au stabilit, ca si cauza, ca vinovata de iernile deosebit de geroase din Statele Unite, Canada si dintr-o serie de tari asiatice este regiunea rusa a Arcticii, unde topirea ghetarilor si incalzirea marilor a condus la o reconfigurare a sistemului de deplasare a aerului de deasupra a doua perimetre din Oceanul Inghetat de Nord.

Iernile absolut anormale inregistrata in ultimii ani in emisfera de nord a Pamantului nu constituie o consecinta a schimbarilor climatice generale. Ele sunt rezultatul a doi factori: topirea gheturilor din Marile Kara si Barents pentru Asia si a celor din Marile Ciukotsk si a Siberiei de Est, pentru emisfera nordica, sustin expertii coreeni intr-un articol publicat in revista Nature Geoscience.

In ultimii doi-trei ani, nordul Statelor Unite si Canada au fost martorele unor ierni deosebit de reci, cu caderi abundende de zapada si temperaturi extrem de coborate, care nu numai ca au creat probleme locuitorilor in cauza, dar au determinat furnizorii de energie termica sa-si epuizeze rezervele de gaze naturale, ba chiar au incetinit cresterea economica. O situatie similara s-a inregistrat in nordul Asiei.

Jee-Hoon Joeng, profesor la Universitatea Nationala din Chonnam, si colegii lui au explicat ca urmarile incalzirii globale se vad foarte bine in Arctica, unde temperaturile de vara au crescut deja cu cateva grade in ultimele cinci decenii. Acest fenomen a determinat, la randul lui, o reconfigurare a sistemului climatic planetar.

 

Sursa foto: blog.cheapoair.ca

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *