Rusia isi dezvaluie strategia – o fortareata pentru al-Assad si no-fly zone pentru occidentali

Prin operatiunile pe care le efectueaza, Rusia isi dezvaluie strategia in Siria care, potrivit unor experti, vizeaza sa ridice o fortareata in jurul lui Bashar al-Assad zdrobind rebelii cei mai moderati, si sa le inchida occidentalilor spatiul aerian, relateaza AFP in pagina electronica.

„Obiectivul este securizarea unei zone alawite (minoritatea religioasa careia ii apartine al-Assad) pe teritoriul «Siriei unite» – partea de vest intens populata in care sunt concentrate industria si agricultura – si sa lase estul desertic gruparii Statul Islamic (SI)”, rezuma Igor Siutiaghin, un expert militar de la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.

Bombardierele rusesti ii ataca, astfel, atat pe islamistii (Ahrar al-Cham, Frontul al-Nusra si altii) care se afla in contact direct cu zona pe care o controleaza Damascul, in nordul tarii, cat si enclavele rebele situate in centrul acestui teritoriu, intre Homs si Hama.

„Ei incearca sa salveze situatia, sustinand fortele lui al-Assad si ale aliatilor acestuia pe front si sperand, poate, sa recucereasca teren”, analizeaza Michel Goya, un istoric militar si cercetator la Sciences-Po din Paris.

Occidentul reproseaza Moscovei foarte putin ca ataca organizatia Statul Islamic in estul tarii. „Rusii lovesc totodata in SI pentru a justifica o pozitie, dar, in realitate, aceasta nu este prioritatea lor”, considera Goya.

Spre deosebire de coalitia condusa de catre americani, care efectueaza atacuri de la mare altitudine – cu avioane de vanatoare-bombardiere ultrasonice -, rusii folosesc avioane de atac la sol de tip Su-25 si elicoptere, cat mai aproape de adversarul lor.

Cu cele 12 avioane de tip Su-25 si 16 elicoptere de lupta, stationate la doar cateva minute de linia de front de la Latakia (vest), Moscova dispune de o forta de atac puternica si flexibila. Riscul pentru piloti este, totodata, mai mare.

„Ei sunt eficienti pe linia frontului, este de netagaduit”, multiplicandu-si rotatiile si vizand tinte simple, mobile, acolo unde un Rafale francez sau o aeronava americana are nevoie de mijloace mult mai grele si mai scumpe, releva Michel Goya.

Acest lucru explica efectul de masa al atacurilor rusesti, care se inlantuiesc fara incetare incepand din 30 septembrie pentru a realiza fortareata. „Din punct de vedere cantitativ, bilantul este mult mai important”, noteaza expertul.

Rusii si sirienii sunt, de asemenea, „mult mai putin scrupulosi in privinta pagubelor colaterale”. In ceea ce-i priveste pe occidentali, o mare parte a informatiilor secrete vizeaza sa masoare acest risc, iar ei renunta la o misiune daca acest risc este prea mare, subliniaza el.

De asemenea, armata rusa are acces la informatii secrete siriene, in timp ce coalitia se bazeaza exclusiv pe propriile mijloace – imagini satelitare si urmarire electromagnetica.

Toate aceste atuuri compenseaza anumite puncte slabe ale aviatiei ruse, care aliniaza in Siria un amestec de aeronave invechite (12 avioane de tip Su-25 si 12 de tip Su-24), concepute in anii ’60-’70, si aeronave multirol de ultima generatie (patru avioane de tip SU-30).

Bombardierele de tip Su-24, cu raza lunga de actiune, pot sa se duca sa bombardeze sustinut pana la Rakka, in inima organizatiei SI. Insa ele nu vor fi mai eficiente decat avioanele coalitiei conduse de Washington, care au efectuat deja 2.500 de atacuri aeriene in Siria, de un an, subliniaza expertii.

Luand cu asalt spatiul aerian sirian si mobilizand mijloace mobile de aparare antiaeriene (Pantir si Tor M1), Rusia instaureaza de fapt nu doar o fortareata ci chiar o zona de excludere aeriana („no-fly zone”), care consolideaza protectia regimului de la Damasc.

„Coalitia, turcii si israelienii sunt, de facto, goniti de pe cer”, noteaza Goya. Incidente au fost semnalate, in ultimele zile, intre avioane turcesti si rusesti, ceea ce sporeste ingrijorarea occidentalilor, chiar daca Moscova le minimalizeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *