Rusia va testa o noua racheta anti-Deveselu

Rusia va initia testarea unui nou tip de racheta intercontinentala nucleara care poate distruge tari de marimea Frantei, decizia fiind luata în contextul activarii sistemului antibalistic NATO în Romania, despre care Pentagonul sustine ca nu vizeaza arsenalul strategic rus.

În contextul activarii sistemului antiracheta NATO din Romania si al amenintarilor balistice nord-coreene, Ministerul rus al Apararii va începe testarea unei noi rachete intercontinentale nucleare care poate distruge suprafete de marimea statului american Texas sau Frantei, informeaza publicatia International Business Times si site-ul agentiei Tass.

Planurile pentru dezvoltarea rachetei intercontinentale RS-28 Sarmat au început acum cativa ani, iar noua arma ar urma sa intre în dotarea armatei ruse în anul 2018. Racheta RS-28 va avea greutatea de 100 de tone si va putea transporta 12 focoase nucleare pe o distanta de 10.000 de kilometri, putand atinge teritoriul continental al Statelor Unite.

Serghei Karakaiev, seful Comandamentului fortelor strategice ruse, a anuntat marti ca Rusia va dezvolta noi rachete intercontinentale, capabile sa contracareze sistemele antiracheta americane instalate de NATO în Romania si Polonia.

„S-a decis acest lucru în contextul în care Statele Unite nu se opresc dupa ce au obtinut si continua îmbunatatirea sistemului de aparare antibalistica, inclusiv prin instalarea unor elemente în Europa. De aceea, acordam o atentie speciala optimizarii capacitatilor care sa permita depasirea sistemului antiracheta”, a explicat Serghei Karakaiev. „Rusia va introduce noi tipuri de rachete intercontinentale, care vor avea traiectorii greu de anticipat; de asemenea, vom avea noi mijloace de a depasi sistemul antiracheta NATO”, a subliniat Karakaiev. „Fortele balistice ruse sunt capabile sa lanseze atacuri simultane din mai multe directii”, a insistat oficialul militar rus. Seful Comandamentului fortelor strategice ruse a avertizat ca, pana în anul 2021, Rusia va avea un numar egal de platforme pentru rachete intercontinentale fixe si mobile.

Departamentul american al Apararii a dat asigurari ca sistemul antiracheta NATO instalat în Romania „nu este în masura sa intercepteze rachete balistice intercontinentale ruse”, conform unui comunicat citat de site-ul agentiei Sputnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *