Salvamontistii clujeni au participat la salvarea unui grup de turisti in Fagaras

O echipa de salvatori montani din cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj a participat in weekendul recent incheiat, alaturi de salvamontisti din judetele Sibiu si Arges, la o actiune de salvare a doua persoane surprinse de o avalansa in muntii Fagaras, in zona cotei 2000 – Transfagarasan.

Cei doi turisti, care faceau parte dintr-un grup mai mare, de 13 persoane, au fost luati de avalansa si transportati circa 200 de metri in aval. Imediat dupa apelarea serviciului de urgenta 112, salvamontistii clujeni, sibieni si argeseni aflati in Fagaras au intervenit in regim de maxima urgenta pentru limitarea efectelor acestei avalanse, respectiv pentru ajutorarea victimelor. Astfel, una dintre persoane surprinsa de avalansa a suferit leziuni multiple, aceasta fiind transportata la spital cu un elicopter S.M.U.R.D. Cealalta persoana a fost coborata la o cabana din zona, fiind transportata ulterior cu ambulanta. In ceea ce priveste restul grupului, care era adapostit sub o copertina, acesta a fost evacuat in siguranta dupa apusul soarelui, cu ajutorul echipelor Salvamont.

Avand in vedere vremea din aceasta perioada care favorizeaza declansarea de avalanse in zonele montane inalte, Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj ii indeamna pe toti cei care practica sporturi de iarna, dar si pe cei impatimiti de drumetii montane, sa foloseasca echipament specific sezonului de iarna care include si echipamentul de salvare din avalansa, sa se asigure ca in grup se afla minim o persoana cu experienta sau sa apeleze la ghizii montani, respectiv sa anunte traseul pe care doresc sa-l parcurga la Serviciul Salvamont din zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *