Sarbatori traditionale pe Muntele Dobrin, la Berchiesu si Bologa

Sarbatori traditionale au loc in mai multe locatii din judet, respectiv pe Muntele Dobrin, la Berchiesu si la Bologa.

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean, impreuna cu Primaria Maguri-Racatau, invita iubitorii de folclor vineri, 29 iunie 2018, la o intalnire populara traditionala pe muntele Dobrin din localitatea Maguri-Racatau.

A devenit deja o traditie ca de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sa se desfasoare in aceasta locatie un eveniment special, care, in acest an, va debuta la ora 10.00, cu oficierea Liturghiei in bisericuta de lemn, dupa care, de la ora 13.30, va avea loc un spectacol folcloric.

Vor evolua interpretii Marinela Zegrean Istici, Mariana Morcan, Grigore Samboan, Forian Rosan, Florin Bota, Ciprian Peteleu, Vasile si Mihai Badiu, Florina Trif, Lavinia Maris, Adriana Șolea, Ionut Candrea, Ioana Petran, Elisabeta Guzu, Livia Maria Danciu Hetea, Ioana Budaie, Estera Paulina Bodea, Gabriel Bodea, Violeta Gherman, Alina Roba, Anda Maris, Maris Gheorghe Cioaza, Andreea Bogdan, Diana si Andreea Joldes, alaturi de ansamblurile „Cununa Muntilor” – Maguri Racatau si „Nepotii Iancului” – Marisel. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de un grup instrumental, alcatuit din Orchestra „Cununa Transilvana” a C.J.C.P.C.T. Cluj, iar evenimentul va fi prezentat de Mihai Badiu.

In cadrul acestei manifestari, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj va lansa un CD, cu titlul generic „Ecoul muntilor”, vol. II.  Acesta ii va aduce in atentia iubitorilor de muzica traditionala pe cativa dintre instrumentistii talentati ai subzonei de munte, buni cunoscatori ai repertoriilor si obiceiurilor locurilor, reprezentativi pentru localitatile de unde provin. Redactorul muzical si prezentatorul albumului este domnul Mircea Cimpeanu – muzicolog.

Tot vineri, 29 iunie a.c., de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, are loc la Berchiesu, judetul Cluj, manifestarea traditionala „Joc de Targul cireselor”. La evenimentul organizat de Asociatia „De la lume adunate si-napoi la lume date”, Centrul de Informare Turistica Frata si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, se vor aduna ceterasi din Frata si Soporu de Campie, dar si jucausi din zona.

O alta manifestare organizata de C.J.C.P.C.T.  Cluj, impreuna cu Parohia Ortodoxa Romana Bologa va avea loc sambata, 30 iunie 2018. Este vorba despre „Zilele Cetatii Bologa – Marea Unire in umbra cetatii Bologa”, eveniment aflat la cea de-a patra editie. De la ora 14.00, dupa o slujba religioasa, se va desfasura o parada a portului popular local, prezentare de obiceiuri traditionale si concursuri culinare. Dupa-masa va avea loc un spectacol folcloric, la care vor participa interpretii de muzica populara Lucia Potra, Raluca Pascalau, Arlesiana Agrijan, Elena Serb, Lia Beres, Alexandra Todorut si Stefan Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *