Singura institutie de invatamant special din judet la aniversare

Scoala Gimnaziala Speciala Transilvania Baciu, unitate de invatamant special aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, organizeaza in zilele de 28 si 29 septembrie 2017, Conferinta aniversara prilejuita de sarbatorirea celor 20 de ani de la infiintare (1997-2017).

La aceasta manifestare au fost invitate sa participe cadre didactice din invatamantul special si universitar, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, parinti, reprezentanti ai unor asociatii si fundatii aflate in raporturi de colaborare cu scoala, respectiv persoane care s-au implicat efectiv in demersul infiintarii si dezvoltarii institutiei pe parcursul celor doua decenii de functionare.

Prima zi a evenimentului va fi dedicata prezentarii evolutiei Scolii de-a lungul celor  doua decenii de activitate, cu accent pe diversificarea programelor de interventii personalizate adaptate fiecarui elev, optimizarea procesului educativ prin diversele metode, strategii si materiale didactice specifice, dar si prin evaluarile periodice ale rezultatelor muncii instructiv-educative derulate. Pornita in anul 1997 cu un efectiv de doar opt elevi, Scoala „Transilvania” scolarizeaza in acest moment, in regim de invatamant special, un numar de 56 de elevi, cu cele mai variate deficiente: distrofie musculara progresiva, atrofie musculara, pareze, encefalopatii, autism, Sindrom Langdon-Down, sindrom Alpert si alte deficiente multiple. Pentru toti acestia exista programe speciale individualizate de monitorizare si atingere a progresului.

Asa dupa cum am mai afirmat, gradul de civilizatie al unei societati este dat, in primul rand, de modul in care aceasta reuseste sa aiba grija si sa ii integreze pe acei membri cu care soarta a fost mai putin generoasa. Aceasta este, de altfel, si menirea scolii noastre speciale din Baciu, aceea de a scolariza copii cu dizabilitati severe, cazuri ce necesita o atentie aparte si un tratament extrem de personalizat” a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Cea de-a doua zi a manifestarilor aniversare, vineri, 29 septembrie a.c., va fi dedicata exclusiv elevilor. Astfel, fiecare scoala speciala partenera invitata va participa cu un numar de aproximativ cinci elevi la atelierele tematice special organizate – pictura pe ceramica, perspicacitate, meloterapie, concurs de carucioare, colaj, trasee aplicative, in functie de preferintele si abilitatile fiecaruia. Aceste ateliere practice sunt extrem de indragite de elevi, atat prin specificul lor, cat si prin faptul ca ele reprezinta un prilej de interactiune cu elevii din celelalte scoli. Ziua se va incheia cu o petrecere si alte surprize.

Reamintim in acest context faptul ca Scoala Gimnaziala Speciala Transilvania Baciu este singura institutie de invatamant special din judetul Cluj care scolarizeaza copii cu dizabilitati neuro-psiho-motorii severe in vederea reabilitarii si integrarii lor in comunitate, prin dezvoltarea activitatilor creative si expresive, respectiv participarea la actiuni si activitati care sa le inlature sentimentul marginalizarii. Terapiile oferite de un colectiv de specialisti extrem de preocupat de asigurarea unui climat optim urmaresc stimularea dezvoltarii, compensarea nedezvoltarii unor arii, respectiv dobandirea autonomiei si a independentei in viata scolara si sociala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *