Transalpina de Apuseni, in plin santier: va avea piste pentru biciclete

Pe Transalpina, drumul de aproape 80 de kilometri din Apuseni, ce strabate culmi de peste 1.000 de metri in Muntii Trascaului, au inceput lucrarile de modernizare.

Tara Motilor va avea in curand o noua si moderna legatura cu reteaua rutiera europeana, odata cu modernizarea “Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase drumuri din Romania. Ordinul de incepere a lucrarilor de modernizare a drumului de 78 de kilometri ce strabate culmi de peste 1.000 de metri si trece prin zone de o frumusete rara s-a dat in aceasta vara. Proiect este finantat din fonduri europene prin Programul Operational Regional 2014 – 2020.

In prezent, Transalpina prezinta numeroase degradari a imbracamintii caii de rulare si cedari ale structurii rutiere. In proiect este prevazuta instalarea de indicatoare rutiere de avertizare cu alimentare fotovoltaica pentru semnalizare luminoasa la trecerile de pietoni. Vor fi amenajati 6,7 km de piste pentru biciclete, 12.610 mp de trotuare si 21 de statii de autobuz.

Conform prevederilor contractuale, pana in anul 2023, se vor moderniza 78,420 km de drum judetean de la intersectia cu DN1 din municipiul Aiud pana la intersectia cu DN74 la intrare in orasul Abrud.

Folosind alte drumuri se poate cobori pana la Salciua, cu legatura spre drumul national 75. Turda – Cimpeni. De altfel, din Ponor imaginea cea mai frumoasa este spre Muntele Mare si culmea Bedeleu, care strajuieste zona Salciua – Posaga.

Drumul este important atat pentru dezvoltarea socio-economica a zonei din Muntii Apuseni, deoarece va lega orasul Abrud de municipiul Aiud, cat si de Autostrada Sebes-Turda. Totodata, va permite accesul mai facil al turistilor in aceasta zona. Tronsonul strabate o zona importanta a judetului Alba, prin Muntii Metaliferi. Realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a franat dezvoltarea economica si le-a favorizat depopularea comunele Rimet, Ponor si Mogos. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care il au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *