Presedintele Trump aduce noi acuzatii Chinei

Razboiul economic dintre SUA si China se intensifica. Presedintele Trump a acuzat China de manipulare a cursului de schimb al yuanului – moneda nationala chineza, relateaza BBC.

Acuzatia, facuta in cadrul unui interviu acordat Reuters, vine cu putin timp inainte de intalnirea dintre presedintele Trump si cel chinez pentru purtarea de negocieri legate de tensiunile comerciale.

China, a carei economie depinde de exporturi, este acuzata ca isi manipuleaza cursul de schimb. Manipularea se realizeaza prin mentinerea valorii monedei nationale la un nivel mai scazut decat in mod normal. Astfel, exporturile ei sunt mai ieftine si, deci, mai competitive.

Comparativ cu evolutia yuanului de luni, datele Bancii Centrale a Chinei de marti arata o devalorizare in raport cu dolarul, cotatia fiind de 6,8 yuani/dolar. Chiar si asa, comparativ cu intervalul februarie-iunie, valoarea monedei nationale a Chinei a crescut. In plus, aprecierea monedei chineze pare sa fi avut loc paralel cu intensificarea tensiunilor comerciale dintre China si SUA.

Nu este prima data cand China este acuzata de manipularea cursului de schimb. Acuzatii identice au fost facute in toate mandatele prezidentiale de dinaintea lui Donald Trump. Ele au inceput in mandatul lui George H. W. Bush, la inceputul anilor ’90. De altfel, China a fost inclusa in randul tarilor care isi manipuleaza cursul de schimb in 1992.

Ocazional, presiuni exercitate la nivel inalt au determinat China sa permita cresterea valorii yuanului, insa cu foarte putin si doar temporar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *